Z doświadczenia Magdaleny Ciesielskiej Dwojak, która pracuje jako dietetyk wynika, że wiedza radomian na temat zdrowego żywienia jest mała: - Tylko ok. jedna piąta radomian jest wyedukowana na temat zdrowego odżywiania, ale obserwuję, że większość z nich nie potrafi z tej wiedzy skorzystać w praktyce. Do głównych błędów żywieniowych, jakie powszechnie popełniają radomianie należą: nieregularne posiłki, zbyt rzadkie spożywanie warzyw (zwłaszcza zielonych), zbyt częste podjadanie słodyczy, jedzenie białego pieczywa, mięsa
wieprzowego, picie dużych ilości kawy i alkoholu.
Niebezpieczene zakwaszenie oganizmu
Jak się okazuje, większość produktów które stanowią nasze codzienne menu to produkty kwasotwórcze, które przyczyniają się do zakwaszenia organizmu, które z kolei sprzyja rozwojowi wielu groźnych chorób takich jak: nadciśnienie, miażdżyca, cukrzyca, osteoporoza czy nowotwory. Jak przyznaje Magdalena Ciesielska Dwojak: - Zakwaszenie może być także przyczyną wielu typowych dolegliwości takich jak bóle głowy, ogólne zmęczenie, problemy z koncentracją czy częste infekcje. Nawet niewielkie odchylenia od normy w równowadze kwasowo-zasadowej sprzyjają chorobotwórczemu działaniu bakterii, wirusów, drożdży, grzybów i pleśni w naszych organizmach. Również komórki rakowe bardzo szybko rozwijają się w kwaśnym środowisku.
Do najbardziej kwasotwórczych produktów spożywczych zalicza się m.in. mięso i wędliny, zwłaszcza wieprzowinę, cukier i produkty zawierające cukier, sztuczne słodziki, biała mąka pszenna i produkty pochodne, biały ryż, sery żółte, kawę, czarną herbatę, sól, ryby, jaja i inne.
Do produktów zasadotwórczych można zaliczyć większość warzyw i owoców m.in. bakłażany, dynie, cukinie, ogórki, sałaty liściaste, botwinę, szpinak, czarną rzodkiew, soki warzywne świeże bez cukru, kiwi, arbuz, ananas, soki owocowe świeże bez cukru, daktyle, figi, rodzynki.
Produkty ekologiczne zdrowszą alternatywą?
Jednym ze sposobów zadbania o zdrową dietę jest zaopatrywanie się w sklepach ze zdrową żywnością, co jak przyznają sprzedawcy, staje się coraz bardziej popularne. Jak informuje pani Agata ze sklepu ''Ziółko'': - Klientami są dwie grupy radomian: jedną stanowią osoby chore lub posiadające pewne ograniczenia jeśli chodzi o odżywiane, a drugą grupą są osoby zdrowe, które szukają nowości, testują nietypowe produkty i interesują się zdrowym odżywianiem. Sklep posiada w swojej ofercie zarówno ekologiczne produkty spożywcze, jak również produkty dla diabetyków, osób z celiakią czy naturalne kosmetyki, zioła oraz suplementy diety.
W sklepach ze zdrową żywnością znajdziemy również wiele produktów, z istnienia których nawet nie zdawaliśmy sobie sprawy jak np. zastępniki jajek w proszku przez zdrowy cukier brzozowy tzw. ksylitol, a nawet ekologiczne orzechy piorące.
- Od kiedy zaczęłam tu pracować po raz pierwszy zauważyłam, że takie zdrowe odżywianie ma sens - przyznaje pani Agata . - Odkąd stosuję naturalne produkty zauważyłam, że lepiej się czuję, mam ładniejszą cerę, a także stałam się bardziej świadomą konsumentką. Sprawdzam etykiety, zdaję sobie sprawę, co może być szkodliwe. Wcześniej nie zwracałam uwagi na skład produktów - dodaje.
Zdrowa dieta receptą na wiele chorób
Dietetyk, Magdalena Ciesielska-Dwojak podkreśla, że zdrowa dieta ma duże przełożenie na ograniczenie rozwoju chorób, z których coraz powszechniejszą staje się otyłość. Jednak uważa, że zdrowe produkty to niekoniecznie takie, które pochodzą ze sklepu z ekologiczną żywnością. Według niej zdrowa dieta musi być odpowiednio zbilansowana, a jej podstawowym składnikiem powinny być nieprzetworzone wędlowodany: kasze: gryczana, jęczmienna, brązowy ryż, otręby, owoce, warzywa i nabiał: naturalne jogurty, maślanki, mleko.
Jedna z klientek sklepu ze zdrową żywnością przyznaje, że od momentu kiedy zaczęła zdrowo się odżywiać zaopatrując się m.in. w ekologiczne produkty udało jej się schudnąć. Jak sama mówi, podstawą są dla niej obfite śniadania. - Postanowiłam zadbać o swoje zdrowie, po tym jak okazało się, że mam za wysoki poziom cukru. Chciałam sama z tym walczyć zanim dostanę się na wizytę do lekarza specjalisty. Cieszę się, że jest alternatywa w postaci zdrowej żywności, bo sama mam szansę uporać się z chorobą. Już teraz mam świetne efekty, bo w ciągu dwóch miesięcy schudłam 6 kg nie stosując żadnej diety - mówi pani Barbara Stanik.
Osoby, które zmieniły swoją dietę na zdrowszą i dołączyły do niej aktywność ruchową podkreślają, że cena którą płacą za zmianę dotychczasowych nawyków nie jest wygórowana, a korzyści w postaci lepszego samopoczucia są nie do przecenienia.