- Podejmujemy szereg inicjatyw na rzecz podnoszenia jakości kształcenia w naszej szkole. Szczególnie ważne jest to w kształceniu zawodowym, gdyż jest ono przyszłością dla rozwoju naszej gospodarki. W Zespole Doskonalenia Zawodowego w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych odbywają się dziś zajęcia w ramach projektu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej - wyjaśniła Katarzyna Kołodziejska, dyrektor ZDZ w Radomiu.
Jean Bos jest propagatorem kuchni molekularnej w Polsce. Kucharz pokazywał uczniom ZDZ nowe techniki gotowania, takie jak wolne gotowanie, czy gotowanie z użyciem ciekłego azotu. - Są to techniki, które wymagają dużej wiedzy. Dodatkowo jest to bardzo widowiskowe. Takie szkolenie bardzo przyda się naszym uczniom - mówiła Katarzyna Grabusińska, nauczyciel zawodu.
- Dla mnie użycie ciekłego azotu to jest tylko show. Bardzo szybko mrozi i tyle. Nie ma nic wspólnego z kuchnią molekularną. Kuchnia molekularna to przede wszystkim smak. To daje nam gotowanie w niskiej temperaturze - tłumaczył Jean Bos.
Kucharz przygotował dla uczniów ZDZ-u między innymi kawior z soku pomarańczowego, żelowy makaron, lody z soku marchewkowego oraz łososia z sosem kawowym.
Uczniowie bardzo chętnie brali udział w szkoleniu. - Cieszę się, że mamy możliwość wzięcia udziału w takim szkoleniu. Chcemy pracować w tym zawodzie i na pewno skorzystamy z tego w przyszłości - powiedziała Wioletta Stanios, uczennica ZDZ w Radomiu.
Najszybsze informacje z Radomia wprost na Twojego Facebooka:
KLIKNIJ I POLUB NAS TERAZ >>