- Świętujemy kulinarny weekend w Fosie Pełnej Kultury. Prezentuje mały pokaz kulinarny "Smaki Radomszczyzny". Jest to połączenie tradycji z nowoczesnością - powiedział Michał Fabiszewski.
Mieliśmy okazję spróbować nowoczesnej wersji kanapki ze smalcem: smalec robiony był przy użyciu ciekłego azotu, a zamiast ogórka kiszonego - galaretka z soku. Michał Fabiszewski wspólnie z mieszkańcami naszego miasta ugotował dwa chłodniki. - Pierwsza zupa to chłodnik polsko-litewski z botwinką, która o tej porze roku jest wspaniała, aromatyczna i pyszna. A drugi chłodnik jest inspirowany moimi podróżami po Grecji. Znajdą się w nim tzatziki. Myślę, że to odświeżające połączenie jest idealne na taką upalną pogodę - mówił kucharz.
Impreza rozpoczęła się od degustacji niezwykłego chleba. - Specjalnie na dzisiejszy dzień przygotowałem chleb z palonym sianem. Do tego było palone masło i słonecznik. To połączenie mocno orzechowe i bardzo nowoczesne - tłumaczył Michał.
Radomianie chętnie brali udział we wspólnym gotowaniu i oczywiście degustacji przygotowanych przez uczestnika programu MasterChef potraw.
Najszybsze informacje z Radomia wprost na Twojego Facebooka:
KLIKNIJ I POLUB NAS TERAZ >>