Święto Chleba w Muzeum Wsi Radomskiej rozpoczęło się tradycyjnie mszą świętą. Wśród gości przybyłych na uroczystość w Radomiu była premier Ewa Kopacz.
W skansenie nie brakowało stoisk lokalnych piekarni, które prezentowały swoje najlepsze wyroby i zachęcały do skosztowania pajdy ze smalcem i ogórkiem. Rozstrzygnięty został także konkurs na „Tradycyjny Wieniec Dożynkowy” oraz „Mój przepis na chleb”.
Można było przyjrzeć się pracy w polu przy użyciu maszyn i narzędzi będących na wyposażeniu muzeum. Zabawę umilały występy zespołów muzycznych, takich jak Kapela Zdzisława Kwapińskiego z Radomia, „Radomskie Muzykanty”, czy „Sami Swoi” ze Żdżar.
Dla gości Święta Chleba gotowała Beata Śniechowska, czyli polska Master Chef, która przyrządzała potrawy z wykorzystaniem sezonowych warzyw oraz lokalnych produktów, jak choćby radomskiej bagietki.
Najszybsze informacje z Radomia wprost na Twojego Facebooka:
KLIKNIJ I POLUB NAS TERAZ >>