Początek marca w radomskim E.Leclerc będzie należał do kuchni znad Loary. Od 7 do 12 marca na odkrywców smaków czekają rozmaite sery - camambert les croises, bleu czy coulommiers - to tylko niektóre z nich. Większość przysmaków powstaje na miejscu w oparciu o oryginalne francuskie receptury - rogaliki z nadzieniem, tarty i francuskie tosty - wszystko to na życzenie w wersji słodkiej lub słonej.
W sobotę 11 marca od godz. 11:00 do 16:00 nastąpi główna atrakcja festiwalu - będzie to francuska degustacja. Za smaki będzie odpowiadać współpracująca z blogiem „Gotuj z E.Leclerc”, znana w Radomiu blogerka kulinarna - Anna Kostema-Kaczmarek.
Uczestnicy degustacji będą mogli swobodnie próbować prezentowanych potraw, poznać tajniki francuskiej kuchni i wdrożyć je w życie z pomocą uzyskanych przepisów. Zwolennicy kuchni polskiej będą mogli włączyć do tradycyjnych przepisów ciekawe dodatki, jak na przykład cebulki marynowane, szparagi białe i zielone w zalewie, sos pesto czy oliwki, a nawet mniej znane w naszym kraju owoce palmy dżemowej. Nie trzeba przecież rezygnować z przyzwyczajeń, jeśli łatwo można je wzbogacić.
Pomocą w odkrywaniu nowych smaków okaże się z pewnością wydany specjalnie na tę okazję przewodnik.
- Chcielibyśmy, aby klienci naszych sklepów poznali wszystkie odcienie kuchni francuskiej, bogatej w różnorodne smaki, zrównoważonej, apetycznej i wykwintnej, skomponowanej z produktów wysokiej jakości. Pragniemy, aby poczuli się w samym środku francuskiej przygody kulinarnej. Wiemy, jak bardzo Polacy cenią sobie dobre jedzenie oraz jak dużą wagę przywiązują do przyrządzania potraw, a także do poznawania sztuki gotowania. Cieszymy się, że możemy zaprezentować oryginalny francuski asortyment w atrakcyjnych cenach - mówi Thomas Renard, prezes E.Leclerc w Radomiu.
Festiwal „Dni Francuskie” trwający w radomskim E.Leclerc od 7 do 12 marca to dobra okazja, by odkryć jak wiele łączy francuską „cuisine” z polską kuchnią. Bon apetit!
Najszybsze informacje z Radomia wprost na Twojego Facebooka:
KLIKNIJ I POLUB NAS TERAZ >>