Niedziela 22 września
Maurycego, Tomasza, Joachima
RADOM aktualna pogoda

Poczuj francuski klimat w Radomiu

dm 2017-03-07 15:50:00

Wszyscy amatorzy francuskiej kuchni niecierpliwie czekali na ten moment. Z początkiem marca rusza pierwszy w tym roku festiwal „Dni Francuskie”. Nadarzy się okazja, by spróbować wielu dań o melodyjnych nazwach i być może zacząć dłuższy romans ze smakami kraju serów, wina i słodyczy.

Początek marca w radomskim E.Leclerc będzie należał do kuchni znad Loary. Od 7 do 12 marca na odkrywców smaków czekają rozmaite sery - camambert les croises, bleu czy coulommiers - to tylko niektóre z nich. Większość przysmaków powstaje na miejscu w oparciu o oryginalne francuskie receptury - rogaliki z nadzieniem, tarty i francuskie tosty - wszystko to na życzenie w wersji słodkiej lub słonej.

W sobotę 11 marca od godz. 11:00 do 16:00 nastąpi główna atrakcja festiwalu - będzie to francuska degustacja. Za smaki będzie odpowiadać współpracująca z blogiem „Gotuj z E.Leclerc”, znana w Radomiu blogerka kulinarna - Anna Kostema-Kaczmarek.

Uczestnicy degustacji będą mogli swobodnie próbować prezentowanych potraw, poznać tajniki francuskiej kuchni i wdrożyć je w życie z pomocą uzyskanych przepisów. Zwolennicy kuchni polskiej będą mogli włączyć do tradycyjnych przepisów ciekawe dodatki, jak na przykład cebulki marynowane, szparagi białe i zielone w zalewie, sos pesto czy oliwki, a nawet mniej znane w naszym kraju owoce palmy dżemowej. Nie trzeba przecież rezygnować z przyzwyczajeń, jeśli łatwo można je wzbogacić.

Pomocą w odkrywaniu nowych smaków okaże się z pewnością wydany specjalnie na tę okazję przewodnik.

- Chcielibyśmy, aby klienci naszych sklepów poznali wszystkie odcienie kuchni francuskiej, bogatej w różnorodne smaki, zrównoważonej, apetycznej i wykwintnej, skomponowanej z produktów wysokiej jakości. Pragniemy, aby poczuli się w samym środku francuskiej przygody kulinarnej. Wiemy, jak bardzo Polacy cenią sobie dobre jedzenie oraz jak dużą wagę przywiązują do przyrządzania potraw, a także do poznawania sztuki gotowania. Cieszymy się, że możemy zaprezentować oryginalny francuski asortyment w atrakcyjnych cenach - mówi Thomas Renard, prezes E.Leclerc w Radomiu.

Festiwal „Dni Francuskie” trwający w radomskim E.Leclerc od 7 do 12 marca to dobra okazja, by odkryć jak wiele łączy francuską „cuisine” z polską kuchnią. Bon apetit!

Najszybsze informacje z Radomia wprost na Twojego Facebooka:
KLIKNIJ I POLUB NAS TERAZ >>

Komentarze naszych czytelników

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu

Dodaj komentarz

Nie przegap

RADOM aktualna pogoda

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies.

Strona używa cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług oraz prowadzenia statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.

Akceptuję, nie pokazuj więcej
Polityka prywatności Ochrona danych osobowych