Środa 27 listopada
Waleriana, Wirgiliusza, Ody
RADOM aktualna pogoda

Sanepid kontroluje markety i hurtownie

nika 2011-06-11 14:00:00

Radomianie bez obaw mogą jeść hiszpańskie pomidory, marchew, czosnek, a także melony i jabłka. Z badań sanepidu wynika, że nie są zarażone bakterią Escherichia coli.

Od ubiegłego czwartku sanepid - na zlecenie głównego inspektora sanitarnego - sprawdza zakłady zbiorowego żywienia oraz markety, supermarkety, giełdę rolną, targowiska i hurtownie owocowo-warzywne. Przeprowadzono 64 takie kontrole, badając owoce i warzywa, które z Hiszpanii trafiły do Polski przez Niemcy. - Do badań laboratoryjnych pobrano 10 próbek: jabłka, melony, marchew, czosnek i pomidory. Wszystkie dały wynik ujemny, co znaczy, że te owoce i warzywa nie są zarażone bakterią Escherichia coli – mówi Beata Nowak, rzecznik prasowy radomskiego sanepidu.

Kontrole zlecone zostały w całej Polsce po tym, jak w Niemczech doszło do masowych zatruć pałeczkami okrężnicy.

Jak się dowiedzieliśmy od handlujących warzywami w Radomiu gwałtownie spadła sprzedaż ogórków, pozostałe warzywa i owoce sprzedają się na podobnym poziomie, jak przed wystąpieniem tych zatruć.

Zakażenie może być przenoszone przez skażoną wodę, owoce i warzywa, surowe mleko, sery z niepasteryzowanego mleka lub przez kontakt z osobą zarażoną. Pierwsze objawy to bóle brzucha, wymioty, krwawa biegunka. U części osób choroba ma przebieg łagodny i mija po kilku dniach, u części rozwija się zespół hemolityczno-mocznicowy, wynikający z uszkodzenia naczyń krwionośnych w nerkach, a także w płucach, mózgu i sercu.

Jak się ustrzec przed E. coli? Wszystkie owoce i warzywa – zwłaszcza ogórki czy pomidory – trzeba dokładnie myć. Najlepiej je najpierw namoczyć, a potem dokładnie umyć w innej wodzie. Obierajmy ogórki ze skóry, a po obraniu umyjmy je jeszcze raz. Myjmy ręce – znacznie częściej niż normalnie i nie tylko przed kontaktem z żywnością. Do przygotowywania surowej żywności powinno się używać osobnych noży czy desek do krojenia. Ugotowane potrawy nie mogą stać w temperaturze pokojowej dłużej niż dwie godziny. Kupujmy tylko świeże owoce i warzywa.

Komentarze naszych czytelników

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu

Dodaj komentarz

Nie przegap

RADOM aktualna pogoda

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies.

Strona używa cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług oraz prowadzenia statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.

Akceptuję, nie pokazuj więcej
Polityka prywatności Ochrona danych osobowych