Niedziela 27 kwietnia
Teofila, Zyty, Żywisława

Radomski piekarz i cukiernik szefem Krajowej Rady Piekarstwa i Cukiernictwa

dag 2012-03-20 15:30:00

Znany radomski cukiernik i piekarz Jarosław Gajda od poniedziałku pełni funkcję szefa Krajowej Rady Piekarstwa i Cukiernictwa.  

Rada, jak informuje Radio Plus Radom, skupia sześc organizacji  o zasięgu ogólnopolskim: Krajowe Forum Piekarstwa i Cukiernictwa, Krajowy Związek Rewizyjny Spółdzielni „Samopomoc Chłopska”, Krajowy Związek Rewizyjny Spółdzielni Spożywców „Społem”, Stowarzyszenie Piekarzy Polskich, Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa R.P., Związek Rzemiosła Polskiego. 

Celem Krajowej Rady Piekarstwa i Cukiernictwa jest przede wszystkim reprezentowanie interesów tej branży poprzez udział w pracach krajowych, ale także instytucji unijnych, gdzie ustalane są prawa i przepisy, dotyczące bezpieczeństwa żywności, form wspierania przedsiębiorstw i polityki podatkowej.

Jarosław Gajda działalność rozpoczął w 1990 roku dzierżawiąc piekarnię przy ul. 25 Czerwca. To jeden z pomysłodawców popularnego w Radomiu "Święta Chleba". Obecnie pełni funkcję przewodniczącego Krajowej Rady Piekarstwa i Cukiernictwa w Warszawie oraz prezesa Cechu Piekarzy w Radomiu. Piekarnia "Jarosław Gajda" w 2004 r. została "Firmą Roku" w konkursie Izby Przemysłowo-Handlowej Ziemi Radomskiej.

Komentarze naszych czytelników

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu

Dodaj komentarz

Nie przegap