Środa 23 kwietnia
Jerzego, Wojciecha, Adalberta

Niebezpieczna sól w jednym z radomskich zakładów mięsnych

dag 2012-03-01 11:53:00

Dziś Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Radomiu zakończy kontrole zakładów produkujących wyroby mięsne, rybne i mleczarskie. - W jednym z radomskich zakładów znaleziono sól przemysłową – powiedział nam Aleksander Socha, powiatowy lekarz weterynarii.  

Kontrole przeprowadzane będą jeszcze dzisiaj. Do tej pory tylko w jednym z radomskich zakładów mięsnych zabezpieczono niebezpieczną sól przemysłową. - Kupiono ją miesiąc temu. Pracownicy Powiatowego Inspektoratu Weterynarii zabezpieczyli sól i pobrali jej próbki. Nie ma jej już w tym zakładzie – wyjaśnił Aleksander Socha. 

Powiatowy lekarz weterynarii zaznacza, ze w powiecie radomskim jak i w samym mieście nie ma zbyt wielu wielkich zakladów produkcyjnych, w których produkty kupowane byłyby na skalę masową. - U nas są małe zakłady, dlatego pracownicy kupuja niewielkie ilości potrzebnych produktów raczej u sprzedawców lokalnych - stwierdza Aleksander Socha.

Od środy, przypomnijmy, kontrole w hurtowniach, piekarniach i obiektach spożywczych na terenie Radomia i powiatu radomskiego prowadzi Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna. Jej pracownicy również sprawdzają czy w zakładach znajduje się sól spożywcza i stosowana do peklowania wprowadzona do obrotu przez zakłady, wobec których prokuratura prowadzi dochodzenie.  

Komentarze naszych czytelników

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu

Dodaj komentarz

Nie przegap