Kontrole przeprowadzane będą jeszcze dzisiaj. Do tej pory tylko w jednym z radomskich zakładów mięsnych zabezpieczono niebezpieczną sól przemysłową. - Kupiono ją miesiąc temu. Pracownicy Powiatowego Inspektoratu Weterynarii zabezpieczyli sól i pobrali jej próbki. Nie ma jej już w tym zakładzie – wyjaśnił Aleksander Socha.
Powiatowy lekarz weterynarii zaznacza, ze w powiecie radomskim jak i w samym mieście nie ma zbyt wielu wielkich zakladów produkcyjnych, w których produkty kupowane byłyby na skalę masową. - U nas są małe zakłady, dlatego pracownicy kupuja niewielkie ilości potrzebnych produktów raczej u sprzedawców lokalnych - stwierdza Aleksander Socha.
Od środy, przypomnijmy, kontrole w hurtowniach, piekarniach i obiektach spożywczych na terenie Radomia i powiatu radomskiego prowadzi Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna. Jej pracownicy również sprawdzają czy w zakładach znajduje się sól spożywcza i stosowana do peklowania wprowadzona do obrotu przez zakłady, wobec których prokuratura prowadzi dochodzenie.