Dźwiganie zgrzewek butelkowanej wody ze sklepu jest uciążliwe, a Wodociągi Miejskie zapewniają, że woda z kranu jest najczęściej lepsza niż źródlana. Jest jednak kilka rad, które pozwolą w pełni cieszyć się pyszną kranówką.
Żeby woda była smaczniejsza, kiedy puszczamy ją np. rano, po kilku godzinach nieużywania sieci, pozwólmy jej przelecieć przez sieć i instalację wewnętrzną. Warto więc puścić wodę na kilkanaście sekund, i dopiero potem pić. Wtedy nie będzie miała żadnego niepożądanego posmaku z instalacji. To wewnętrzna instalacja i nasze krany mogą być bowiem źródłem wtórnego zanieczyszczania wody.
Najlepiej odkręcić kran z zimną wodą i włożyć pod nią rękę. Początkowo woda jest zawsze cieplejsza. Jak poczujemy, że leci naprawdę zimna, to znaczy, że doleciała do nas woda z sieci.
Spuszczanej wody oczywiście nie musimy marnować, można ją np. zlać do dzbanka i przeznaczyć do podlewania kwiatków.