Od 2010 roku akredytowane laboratoria badały i nadal prowadzą badania materiału otrzymywanego w procesie kompostowania, prowadzonym w radomskim ZUOK. Realizowane są one pod kątem spełnienia wymagań jakościowych oraz dopuszczalnych wartości zanieczyszczeń, zgodnie z wymogami ustawy o nawozach i nawożeniu (Dz.U. 2007 nr 147 poz. 1033) . Produkt ten będzie dostępny pod nazwą "Radkuś".
Zarządzająca Zakładem Utylizacji Odpadów Komunalnych miejska spółka „RADKOM” uzyskała już odpowiednie zezwolenie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi na wprowadzenie „radkusia” do obrotu i użycia w uprawach polowych, warzywnych, sadowniczych, a także w uprawach roślin ozdobnych, trawników oraz plantacji leśnych. Szczególną cechą „Radkusia” będzie możliwość jego zastosowania do rekultywacji gleb.
By uzyskać produkt, o którym mowa potrzeba bardzo dużo czasu, odpowiedniej technologii i czystych odpadów biodegradowalnych. Ktoś mógłby zapytać: jak to odpadów? Otóż „Radkuś” powstaje w wyniku kompostowania odpadów zielonych, pochodzących z selektywnej zbiórki. Co to oznacza? Biodegradowalne odpady zielone, takie jak np. gałęzie, trawa pochodząca z konserwacji terenów zielonych czy biomasa z przemysłu owocowo – warzywnego są mieszane w odpowiednich proporcjach, rozdrabniane i kierowane do kompostowni. To podzielona na osiem żelbetonowych tuneli hala, w której materiał przebywa w wysokiej temperaturze, jest nawadniany i napowietrzany przez okres ok. 2 miesięcy.
Przez cały ten cykl co 6-8 dni jest przerzucany za pomocą przerzucarki o nazwie BIOFIX. Po około ośmiu tygodniach materiał jest kierowany na zewnątrz hali kompostowania, przesiewany, a następnie transportowany do zadaszonego magazynu. Każda partia produktu jest badana pod katem wymagań jakościowych przez akredytowane laboratorium. Proces technologiczny monitorowany jest na bieżąco w zakładowym laboratorium ZUOK. Wszystkie dotychczasowe badania i testy dawały i nadal dają wyniki pozytywne.
W momencie przygotowania „Radkusia” do sprzedaży „RADKOM” poinformuje o tym fakcie potencjalnych nabywców.
Chcesz szybciej dowiadywać się o nowych wydarzeniach i czytać najświeższe newsy? POLUB NAS NA FACEBOOKU. ZRÓB TO TERAZ >>