Prezes UOKiK zaapelował o odpowiedzialną konsumpcję w trakcie tegorocznej Wielkanocy. - Konsumujmy rozważnie - nie róbmy ogromnych, niepotrzebnych zapasów. Brak żywności nam nie grozi, zaś jej marnowanie, jeśli zapasy będą zbyt wysokie, już tak - mówił Chróstny. Zaapelował także, by kupować polskie produkty, wspierając tym samym polskich producentów i rolników.
Firma Too Good To Go, która zrzesza użytkowników we wspólnej walce z marnowaniem żywności, łącząc klientów z miejscami, w których zostało nadwyżkowe jedzenie, wystosowała do klientów podobny apel. - Tegoroczne statystyki marnowania mogą być jeszcze spotęgowane nadmiernymi zakupami, jakie poczyniliśmy przerażeni wizją pustych półek - mówi Karolina Woźniak, PR Managerka w Too Good To Go
Managerka doradza, jak postępować by nie zmarnować jedzenia. Ekspertka mówi o trzech zasadach: planuj, przechowuj i przetwarzaj.
Lista zakupów i dokładne ich zaplanowanie ograniczy ryzyko kupowania produktów, których nie potrzebujemy. Odpowiednie przechowywania owoców czy mrożenie mięsa wydłuży termin ich przydatności do spożycia. Przetwarzanie pozwoli z kolei uzyskać potrawom nowe życie.