Biała fasola, dynia czy buraki to tylko niektóre z nietypowych składników wykorzystywanych współcześnie w przepisach na słodkości. Użycie któregokolwiek z nich w przepisie na ciasto, oprócz przyjemności jedzenia, gwarantuje również dostarczenie organizmowi dużej dawki witamin. Zimą chętniej, niż na kulinarne eksperymenty, stawiamy jednak na tradycyjne wypieki, które sprawiają wrażenie bardziej sycących.
Wbrew pozorom, zapotrzebowanie kaloryczne organizmu w tym okresie nie wzrasta. Wynika to głównie z codziennego przebywania w ogrzewanych pomieszczeniach. Co więcej, zmniejszona dawka ruchu w chłodnych miesiącach powoduje mniejsze spalanie kalorii. Zimą nie potrzebujemy więc tłustych posiłków, ale większej niż zwykle dawki witamin i wartościowych składników odżywczych, które mogą się znaleźć również w wypiekach.
Nawet piekąc tradycyjne ciasta, możemy sprawić, by były one nieco zdrowsze i mniej kaloryczne. Należy przy tym pamiętać, by ograniczyć takie składniki jak cukier, pełnotłusty nabiał, mąka pszenna czy tłuszcze. Dobrym wyborem przy komponowaniu przepisu na ciasto będzie użycie na przykład mąki jaglanej, która nie zawiera glutenu. Warto także dodać do ciasta więcej owoców bogatych w witaminy, a także rozgrzewających przypraw, takich jak cynamon, kardamon czy imbir, które pomogą znieść zimowe chłody.
Nie zapominajmy, że zdrowe, domowe słodycze mogą stanowić świetne źródło energii dla organizmu. Wystarczy wykorzystać podczas ich przygotowania składniki bogate w wartości odżywcze.
Jak zastosować taką zasadę w praktyce, pokazuje Anna Kosterna-Kaczmarek, współpracująca z E.Leclerc autorka bloga Czosnek w pomidorach, która stworzyła przepis na szarlotkę ze spodem z kaszy jaglanej:
Szarlotka ze spodem z kaszy jaglanej
Składniki:
1 gruszka
2 jabłka
1 łyżka masła z Bretanii Croises
150 g kaszy jaglanej Wiodąca Marka
100 g cukru brązowego
1 jajko
2 płaskie łyżeczki cukru wanilinowego
2 łyżki skrobi kukurydzianej
pół łyżeczki świeżo startego cynamonu
sok z połowy cytryny
50 g płatków migdałowych Wiodąca Marka
Przyrządzenie:
Przygotuj prażone jabłka z gruszką. Umyj owoce i obierz je oraz usuń gniazda nasienne. Pokrój owoce w plastry i przełóż do wody z sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Następnie odsącz je na durszlaku. Na głębokiej patelni rozgrzej masło. Dodaj owoce oraz cukier brązowy i smaż na dużym ogniu przez około 5 minut. Na koniec dodaj cynamon i zamieszaj. Odstaw do ostygnięcia. Ważne, żeby owoce pozostały lekko twarde.
Ugotuj kaszę jaglaną, odcedź i odstaw do ostygnięcia. Dodaj cukier wanilinowy, jajko i skrobię kukurydzianą. Wymieszaj całość dokładnie, najlepiej ręką.
Wysmarowaną tłuszczem formę do tarty wyłóż równo masą z kaszy jaglanej dokładnie dociskając. Na wierzch połóż jabłka z gruszką. Posyp płatkami migdałów i delikatnie cukrem brązowym. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 185 stopni i piecz około 35 minut.
Smacznego!