Babeczki z Nutellą – szybkie i proste
Jeśli musisz przygotować coś słodkiego na szybko, babeczki z Nutellą są dedykowane właśnie Tobie! Ich przygotowanie jest bajecznie proste i szybkie. Poradzisz sobie nawet wówczas, gdy na co dzień nie eksperymentujesz w kuchni. Przygotuj następujące składniki (na 8 porcji):
• 100 g mąki
• 100 g cukru
• 0,5 torebki proszku do pieczenia
• 100 g miękkiego masła
• 2 jajka
• 120 g kremu Nutella® (15 g na porcję)
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Ubij masło z cukrem, a w oddzielnej misce roztrzep jajka. Teraz połącz jajka z masłem i cukrem. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Przygotuj formę na babeczki i wyłóż papilotki ciastem od około 2/3 ich wysokości. Piecz przez około 10 minut. Gdy babeczki przestygną, udekoruj je kremu Nutella®. Możesz podać je również np. ze świeżymi owocami lub posypać pociętymi orzechami.
Mus z kremem Nutella®
Samo przygotowanie musu jest wybitnie proste i szybkie. Zrobienie czterech porcji zajmie Ci nie więcej niż 15 minut. Pamiętaj jednak o tym, że później musisz go schłodzić w lodówce minimum przez godzinę.
• Przygotuj składniki:
• 60 g kremu Nutella®
• 80 g pokruszonej bezy
• 30 g bitej śmietany
• 4 małe bezy
• świeże owoce do dekoracji
Wymieszaj 40 g kremu Nutella® z bitą śmietaną. Przygotuj ładne, przezroczyste pucharki (mogą być również szklanki lub małe słoiczki) i na ich dnie ułóż pokruszone bezy. Wyłóż warstwę musu. Wstaw do lodówki w celu schłodzenia. Przed podaniem udekoruj wierzch pozostałym kremem Nutella®, bezikami i owocami.
Jeśli nie masz pod ręką bezy, możesz zastąpić ją np. kruchymi ciasteczkami.
Jabłka w cieście z kremem Nutella®
Jabłka w cieście to świetna, niecodzienna przekąska, która przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi słodkości. Przygotujesz ją szybko i bez żadnych problemów. To nie ma prawa się nie udać! Przygotuj składniki:
• 4 jabłka
• 1 szklanka mleka
• 120 g mąki
• 3 jajka
• 2 łyżki cukru
• 40 g masła
• 0,5 opakowania proszku do pieczenia
• olej do smażenia
• cukier puder
• krem Nutella® (po 15 g na porcję)
Przygotuj ciasto. Przesiej mąkę, dodaj jajka, roztopione masło, cukier, proszek do pieczenia, mleko. Dokładnie połącz wszystkie składniki – ciasto powinno być gładkie. Teraz przygotuj jabłka. Obierz ze skórki, wytnij gniazda nasienne i pokrój w plastry o grubości około 1 cm. Każdy plasterek obtocz w cieście i usmaż na rozgrzanym oleju na złocisty kolor. Po usmażeniu przełóż jabłka na ręcznik papierowy, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Na koniec posyp jabłka w cieście cukrem pudrem. Krem Nutella® możesz podać bezpośrednio na talerzu z jabłkami lub przełożyć do malutkich miseczek do dipów.
Szaszłyki owocowe
Coś słodkiego na szybko? Ten deser naprawdę ma same zalety. Jest prosty i szybki w przygotowaniu, świetnie smakuje i równie wspaniale wygląda. To bardzo kreatywna, niecodzienna propozycja, która z pewnością spotka się z uznaniem każdego, komu zaserwujesz te kolorowe pyszności! Przygotuj:
• 125 g mąki
• 2 jajka
• 220 ml mleka
• 15 g masła
• świeże owoce
• krem Nutella® (15 g na porcję)
W pierwszej kolejności przygotuj naleśniki. Połącz mąkę, jajka, mleko i roztopione, wystudzone masło. Usmaż naleśniki na złocisty kolor i odstaw do wystudzenia. Umyj i wysusz owoce, np. maliny, truskawki, borówki, kiwi, banany. Posmaruj naleśniki kremem Nutella® i zwiń w rulonik. Pokrój na kawałki o szerokości około 3 cm. Nadziewaj kawałki owoców i naleśników na patyczki od szaszłyków. Gotowe!