Dlaczego warto wybrać kawy świeżo wypalone z palarni kawy?
Osoby chcące spróbować prawdziwej kawy, która zachwyci niezwykłym aromatem i smakiem, powinny wybrać się do palarni. Ma ona w ofercie wyłącznie wysokogatunkowe ziarna pochodzące ze świeżych zbiorów, są one na bieżąco wypalane. Trzeba pamiętać o tym, że czas działa na niekorzyść ziaren, bo przyczynia się do utraty ich pierwotnych walorów smakowo-zapachowych. Wynika to z tego, że wietrzeją, dlatego najgorszym rozwiązaniem jest zakup mielonej kawy, która zalega na magazynach i sklepowych półkach przez wiele miesięcy.
Palenie pozwala wydobyć z ziaren wszystko, co w nich najlepsze, ale proces ten musi być ściśle kontrolowany. Kawy przemysłowe są traktowane wysoką temperaturą, po czym niezwłocznie schładzane w wodzie, przez co zostają pozbawione swojej wartości. Jest to kolejny argument, dla którego warto kupować ziarna wyłącznie z palarni. Świeżość zmielonych ziaren utrzymuje się wyłącznie przez kilka godzin, dlatego do uzyskania aromatycznego napoju konieczne jest mielenie ich tuż przed zaparzeniem.
Jak wybrać najlepszą kawę ziarnistą?
Za najlepszą kawę ziarnistą uznaje się stuprocentową arabikę, która wyróżnia się niezwykłymi walorami smakowymi. Można wyczuć w niej nuty owocowe, kwiatowe, korzenne itd. Kawę tę uznaje się za szlachetną, ma delikatny smak, nieco kakaowy albo nawet orzechowy. Z kolei kawa robusta jest bardzo mocna, jej intensywny smak i spora zawartość kofeiny nie przypadnie wszystkim do gustu. Najczęściej stanowi ona dodatek do arabiki (w proporcji 4:1). Rodzaj ziaren to oczywiście nie wszystko, trzeba też mieć na uwadze miejsce uprawy.
Na smak i aromat kawy wpływa to, w jakich warunkach rosły kawowce. Znaczenie ma skład gleby, poziom wilgotności, nasłonecznienie, temperatura powietrza, wysokość uprawy czy nawet opady atmosferyczne. Kolejną kwestią jest stopień palenia ziaren, który najbardziej wpływa na walory smakowo-zapachowe kawy. Jasne palenie pozwala na zachowanie sporej ilości kofeiny w ziarnach, naturalnej kwaskowatości. Jeśli ktoś preferuje napoje o wyraźnym i bogatym smaku, nie przeszkadza im goryczka, to powinien zdecydować się na średnio-ciemne palenie.
Czym są kawy speciality?
Osoby zastanawiające się nad tym, jaka jest najlepsza kawa ziarnista, powinny odwiedzić palarnię kawy, bo właśnie tam mogą się w nią zaopatrzyć. Zwykła kawa przemysłowa nie zachwyca dosłownie niczym. Można nawet powiedzieć, że jest ona niesmaczna, bardzo gorzka i mało aromatyczna. Zupełne przeciwieństwo stanowi kawa speciality, która odznacza się wysokimi walorami smakowo-zapachowymi. W jej przypadku kluczową kwestią jest wysoka jakość, którą weryfikują doświadczeni profesjonaliści. Nie ma mowy, aby w opakowaniu znalazły się ziarna niedojrzałe lub uszkodzone, bo są one ręcznie zbierane, a następnie poddawane starannej selekcji.
W przypadku kawy rzemieślniczej znaczenie ma dosłownie wszystko, od uprawy krzewów kawowca po ich zbiór, suszenie i wypalanie. Kawa speciality pochodzi z jednego źródła, konkretnego regionu lub plantacji. Wszystkie te informacje zawarte są oczywiście na opakowaniu, podobnie jak data zbioru ziaren i ich palenia. Jeśli surowiec ma posłużyć do produkcji kawy rzemieślniczej, to musi uzyskać co najmniej 80 punktów na 100. Kawa speciality jest zawsze wysokogatunkowa, pochodzi ze świeżego zbioru.