"Jeżeli to możliwe, należy ograniczyć przebywanie w miejscach publicznych i poprosić bliskich o pomoc w codziennych czynnościach, takich jak zakupy, zaopatrzenie w leki, załatwianie spraw urzędowych i pocztowych" – zaapelował do seniorów Główny Inspektor Sanitarny (GIS).
Jarosław Pinkas przypomniał o stosowaniu podstawowych zasad higieny, które przeciwdziałają przenoszeniu się wirusa, takich jak częste mycie rąk wodą z mydłem, a jeśli nie ma takiej możliwości - ich dezynfekcję płynami i żelami na bazie alkoholu (minimum 60 proc.).
"Zakryć usta i nos zgiętym łokciem lub chusteczką"
GIS podkreślił, że ważne jest także regularne mycie lub dezynfekowanie miejsc, z którymi mamy styczność w domu: stołów, biurek, klamek, włączników światła i poręczy, a także telefonu komórkowego (można go przecierać np. wilgotnymi chusteczkami nasączonymi środkiem dezynfekującym). Nie należy korzystać z telefonu podczas spożywania posiłków, gdyż na jego powierzchni bardzo łatwo gromadzą się chorobotwórcze drobnoustroje - wskazano w komunikacie.
Zarekomendowano, aby podczas kaszlu i kichania zakryć usta i nos zgiętym łokciem lub chusteczką. Jeśli użyliśmy chusteczki, należy wyrzucić ją jak najszybciej do zamkniętego kosza, a następnie umyć ręce, używając mydła i wody lub zdezynfekować je środkami na bazie alkoholu. Zakrycie ust i nosa podczas kaszlu i kichania zapobiega rozprzestrzenianiu się zarazków, w tym wirusów - napisano w komunikacie.
Należy unikać dotykania oczu, nosa i ust, gdyż ich dotknięcie zanieczyszczonymi rękami, może spowodować przeniesienie się wirusa na siebie. Ważne jest, aby zachować bezpieczną odległość od rozmówcy i co najmniej 1-1,5 metra odległości od osoby, która kaszle, kicha lub ma gorączkę.
Zrównoważona dieta, nawodnienie organizmu
Aby być w dobrej formie, seniorzy powinni zdrowo się odżywiać, stosować zrównoważoną dietę i unikać wysoko przetworzonej żywności. Należy pamiętać o codziennym jedzeniu minimum pięciu porcji warzyw i owoców i odpowiednim nawodnieniu organizmu (należy pić około dwa litry płynów, najlepiej wody) - przypomniał GIS. Doświadczenia z innych krajów wskazują, że na wypadek rozprzestrzeniania się koronawirusa nie ma potrzeby robienia zapasów żywności - stwierdził.
Doradził, by korzystać ze sprawdzonych źródeł wiedzy o koronawirusie opartych na dowodach naukowych, które publikowane są na stronach internetowych Głównego Inspektoratu Sanitarnego i Ministerstwa Zdrowia.