Jaki jest prawidłowy poziom cholesterolu?
Jaki poziom cholesterolu uznaje się za właściwy? To kwestia, do której należy podchodzić indywidualnie, uwzględniając przy tym stan zdrowia, wiek i ewentualne współistniejące choroby pacjenta. Uznaje się, że prawidłowy poziom cholesterolu u osoby zdrowej nie powinien przekraczać 190 mg/dl (miligramy na decylitr) lub 5 mmol/l (milimole na litr). Jego przekroczenie i nadmiar niesie za sobą ryzyko rozwoju m.in. choroby wieńcowej serca.
Cholesterol – co warto o nim wiedzieć?
Na cholesterol obecny w naszym organizmie składają się jego dwa rodzaje: dobry (HDL) oraz zły (LDL). Jego szkodliwe działanie wzrasta w momencie utlenienia samego cholesterolu lub kwasów tłuszczowych. Taka sytuacja spowodowana jest zazwyczaj przez niedobór witamin – przede wszystkim E, C oraz beta-karotenu.
Sterole roślinne – miej cholesterol pod kontrolą
W kontrolowaniu prawidłowego poziomu cholesterolu pomagają sterole roślinne, nazywane także fitosterolami. To związki pochodzenia roślinnego, które swoją budową znacząco przypominają cholesterol. Co wynika z tego podobieństwa? Sterole są w stanie łączyć się z receptorami komórek jelitowych i tym samym blokować nadmierne wchłanianie cholesterolu. W ten sposób jego większa część zostaje wydalona, a tym samym obniża się jego stężenie we krwi. Same sterole natomiast wchłaniane są w niewielkiej ilości i nie stanowią zagrożenia dla funkcjonowania organizmu.
Powstrzymaj cholesterol z odpowiednią dietą
Skoro sterole roślinne doskonale radzą sobie ze zmniejszaniem ilości złego cholesterolu, jakie zmiany w odżywianiu powinniśmy wprowadzić? Pamiętajmy przy tym, że podstawą prawidłowego funkcjonowania organizmu jest zbilansowana i zróżnicowana dieta wspierana aktywnością fizyczną. Podczas komponowania potraw warto sięgać po następujące produkty:
• warzywa,
• owoce,
• oleje roślinne,
• rośliny strączkowe,
• sezam,
• słonecznik,
• płatki zbożowe,
• pieczywo,
• nasiona soi,
• olej sojowy,
• buraki,
• seler.