Czy warto kupić piec do pizzy ogrodowy? Ogrodowy piec do pizzy — połączenie stylizacji i pysznej kuchni
Ogrodowy piec do pizzy opalany drewnem to urządzenie, które stosunkowo niedawno pojawiło się w ofercie skierowanej do indywidualnego odbiorcy, ale już zdążyło podbić serca klientów: bloglovin.com/@simonhopes/piece-ogrodowe-do-pizzy-dla-kazdego-fana. W ofercie producentów można znaleźć zarówno piece ogrodowe gazowe, jak i elektryczne, natomiast prawdziwym hitem jest z pewnością ten na drewno. Nie każdy ma warunki i możliwości, aby samodzielnie zbudować piec, w którym można będzie przygotowywać posiłki, natomiast to stosunkowo małe urządzenie pozwala to marzenie spełnić. Piec ogrodowy to nie tylko wyjątkowa kuchnia, choć one przede wszystkim, ale także niepowtarzalny element aranżacyjny, który dodaje ogrodowi i tarasowi niezwykłego charakteru. Bez problemu możesz przenieść się w śródziemnomorski klimat bez wychodzenia z domu. Co ty na to?
Oczywiście nie każdy musi zdecydować się na piec opalany drewnem. To tylko jedna z dostępnych obecnie możliwości. Zarówno do pizzy, jak i innych włoskich potraw czy wypieku chleba możesz wykorzystać piec ogrodowy gazowy lub elektryczny. Sprawdź, co masz do wyboru. Oferta rozwiązań dostępnych na rynku jest naprawdę szeroka: lofra.pl/grille-piece-ogrodowe
Piec do pizzy opalany drewnem — aromat na wyciągnięcie ręki
Piec do pizzy w ogrodzie to absolutnie wyjątkowa propozycja, która pozwoli ci przygotować najlepsze włoskie specjały zgodnie z własnymi smakami. Aby piec do pizzy spełnił twoje oczekiwania, uważnie przyjrzyj się dostępnym na rynku rozwiązaniom: deko-rady.pl/ogrod/piec-ogrodowy-do-pizzy-jaki-wybrac_32155
Do wyboru masz różne rozmiary pieca. Piec trzeba oczywiście dostosować do przestrzeni, jaką dysponujesz w ogrodzie lub na tarasie, w pobliżu altanki. Nie zawsze też duży piec jest ci po prostu potrzebny, warto się więc zastanowić, jakie masz potrzeby. Waga również ma znaczenie, przede wszystkim w kontekście tego, czy piec stanie na twardym podłożu, czy na przydomowym tarasie. Zasilanie pieca również powinno być dla Ciebie ważnym aspektem, chociażby z uwagi na rachunki.
Na rynku dostępne są modele z różnym źródłem zasilania: gazowym lub opalany drewnem. Ten ostatni to propozycja z pewnością wyjątkowa. To idealne połączenie klasycznego mebla i nowoczesnej technologii. Przygotowywana przez ciebie pizza będzie smakowała jak ta, której można spróbować w Neapolu: doba.pl/wroclaw/artykul/piec-ogrodowy-do-pizzy-idealnym-elementem-wyposazenia-tarasowego-/32340/17/noa123
Przy wyborze źródła zasilania, warto także wziąć pod uwagę, jak często zamierzasz korzystać z pieca. Piece do pizzy opalane drewnem oraz węglem są zdecydowanie tańsze w utrzymaniu od pieców elektrycznych, a także gazowych. Przy wyborze warto się zastanowić, czy z pieca zamierzasz korzystać regularnie, czy też będzie to urządzenie wykorzystywane bardziej okazjonalnie. Warto tutaj uwzględnić, że z pieca możesz serwować także inne specjały: przygotowywać pieczywa, warzywa, grillować mięso. Druga komora w piecu służy do grillowania. W niej można z powodzeniem grillować warzywa, mięsa, sery oraz opiekać ziemniaki.
Niewątpliwym plusem pieca opalanego drewnem jest jego szybki czas nagrzewania oraz to, że potrawy można dodatkowo wzbogacać samo aromatem drewna. Jeśli jednak z jakiegoś powodu nie możesz sobie pozwolić na piec na drewno, do wyboru masz bardzo funkcjonalne piece elektryczne i gazowe.
Piec opalany drewnem lub gazem a grill węglowy
Piece do ogrodu mają z reguły dwie komory. Jedną z nich można wykorzystać jako grill. W tym przypadku jest to bardzo cenna alternatywa dla tradycyjnego grilla, do którego rozpalenia wykorzystuje się węgiel drzewny. Warto w tym przypadku sięgać jedna wyłącznie po najwyższej jakości węgiel lub brykiet grillowy. Tańsze zamienniki mogą się bowiem wiązać z wydzielaniem niebezpiecznych substancji podczas ich spalania.
Ryzyka tego nie ma natomiast przy piecu ogrodowym opalanym gazem lub drewnem. Piec do pizzy można spokojnie wykorzystać jako grill i to grill w 100% bezpieczny. Zarówno podczas ogrzewania gazem, jak i podczas spalania drewna problemu nie stanowi uzyskanie odpowiednio wysokich temperatur do grillowania, a jednocześnie żadne szkodliwe substancje nie przenikają do przygotowywanych potraw. Jest to bardzo ważne. Ponieważ metoda grillowania jest jedną z najzdrowszych, pod warunkiem że opał nie generuje wydzielania niebezpiecznych substancji. Więcej możesz dowiedzieć się na: mojogrodniczy.pl/grille-gazowe-a-weglowe-porownanie-tradycji-z-nowoczesnymi-urzadzeniami-ogrodowymi/. Mając jedno urządzenie w ogrodzie, jakim jest piec, możesz przyrządzać bardzo różne potrawy.