Historia parzenia herbaty
Sposób, w jakim parzono niegdyś w Polsce herbatę, przywędrował głównie z Rosji. Herbatę gotowano tam w czajniczkach, samowarach i imbryczkach. Zalane liście herbaty pozostawały w wodzie. Liczne badania wykazały, że liście pozostające w wodzie utleniają się, wydzielając składniki szkodliwe dla organizmu ludzkiego. Obecnie przejęliśmy kulturę picia herbaty jak w zachodniej Europie. Liście zaparza się przez odpowiedni dla danego gatunku herbaty czas i średnio wynosi od 2 do 5 minut. Po tym czasie liście oddziela od naparu.
Złote zasady parzenia herbaty
Jakość.
Nikogo raczej nie dziwi fakt, że jakość suszu przekłada się na jakość gotowego naparu. Jeżeli zależy nam na tym, aby delektować się smakiem idealnej herbaty czarnej, białej czy zielonej, to należy wybierać produkty najwyższej jakości, pochodzące ze sprawdzonych źródeł.
Ilość suszu
Ważne jest również stosowanie się do zaleceń dotyczących ilości suszu wsypywanego do kubka czy filiżanki. W ten sposób unikniemy zbyt mocnego lub zbyt delikatnego naparu. Do tego celu najlepiej zaopatrzyć się w specjalną wagę.
Temperatura
Temperatura wody to kolejny z najważniejszych czynników, wpływających na smak i aromat gotowego napoju. Zalecana temperatura wody w przypadku herbaty czarnej to 95-98 stopni Celsjusza. Susz czerwonej herbaty, jak np. Pu Erh zalewa się wodą o temperaturze 90 stopni, a żółtej – 80 stopni. Zielone i białe herbaty są natomiast delikatniejsze, stąd zalewa się je wodą między 70 a 80 stopni Celsjusza. Ważne jest również zalewanie liści wodą przegotowaną, która ostygnie, a nie wodą jedynie podgrzaną.
Idealny rytuał
Z picia herbaty można uczynić swoisty rytuał i wprowadzić do życia jako nieszablonowe hobby. Do tego celu można zaopatrzyć się w specjalne akcesoria do parzenia herbaty, kupować kolekcjonerskie filiżanki, dzbanki, wagę do odmierzania odpowiedniej ilości suszu, termometr do wody i oczywiście wyszukiwać najrzadszych i najtrudniej dostępnych odmian i mieszanek na rynku. Taki samodzielnie skompletowany zestaw może też być idealnym prezentem. Jeśli nie mamy na to środków, możemy rozważyć pożyczkę przez Internet.
Czas parzenia
Podstawowa zasada mówi, że czarna i zielona herbata powinna być parzona przez 2-3 minuty, a biała od 5 do 7 minut. Parzenie herbaty czerwonej powinno zajmować natomiast maksymalnie 3 minuty, a w przypadku delikatnego rooibos parzenie, może trwać dłużej, bo do 5 minut.
Dodatki
Pasjonaci herbat uważają, że napar najlepiej smakuje w najczystszej postaci i dodatki nie są potrzebne. Zwykli smakosze lubią jednak urozmaicić swój napój odrobiną cukru, miodu bądź cytryny. Od lat znane jest również mieszanie herbaty z mlekiem lub śmietanką. Ważne, aby wszelkie domieszki do herbaty dodawać na samym końcu, dopiero gdy zakończy się proces parzenia.
Jeśli chcemy delektować się coraz to nowszymi smakami i zostać koneserem herbat warto również odwiedzać ciekawe miejsca, w których podawane są te aromatyczne napoje.