Czym są kwasy tłuszczowe omega-3?
Omega-3 to związki zaliczane do grupy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Ludzki organizm ich nie wytwarza — są one dostarczane wraz z pokarmem i ulegają przemianom enzymatycznym, podczas których powstają ważne dla człowieka substancje fizjologiczne. Kwasy tłuszczowe omega-3 korzystnie wpływają na stan zdrowia, a ich odpowiedni poziom zapewnia:
- lepsze funkcjonowanie mózgu — kwasy tłuszczowe sprawiają, że proces myślenia, rozumienia oraz zapamiętywania jest szybszy i łatwiejszy,
- poprawę wzroku — omega-3 jest składnikiem siatkówki oka i sprawia, że narząd wzroku może odpowiednio funkcjonować,
- prawidłową pracę serca — kwasy tłuszczowe rozrzedzają krew oraz zmniejszają ryzyko wystąpienia zatorów i zakrzepów,
- silne kości i stawy — odpowiedni poziom omega-3 łagodzi objawy chorób o podłożu reumatoidalnym i wspomaga proces wchłaniania wapnia,
Kwasy tłuszczowe stymulują układ immunologiczny, dzięki czemu zwiększają odporność organizmu i korzystnie wpływają na stan cery.
Co jest źródłem omega-3?
Kwasy tłuszczowe omega-3 znajdują się głównie w rybach. Ich najbogatsze źródła to łosoś, makrela, sardynki, pstrąg, śledź i karp. Zdrowe kwasy można znaleźć w tłuszczach roślinnych, takich jak olej lniany, rzepakowy lub sojowy. Wysokie dawki dobroczynnego związku zawierają także orzechy włoskie, nasiona chia oraz siemię lniane. Jedzenie nie jest jedynym sposobem na dostarczenie sobie kwasów tłuszczowych. Warto rozważyć alternatywne źródło omega-3, którym jest praktyczna i bezpieczna dla zdrowia suplementacja.
Kwasy chroniące przed nowotworami
Coraz częściej głośno mówi się tym, że kwasy tłuszczowe omega-3 mogą minimalizować ryzyko zachorowania na raka prostaty, piersi i okrężnicy. Ich działanie przeciwnowotworowe jest powiązane z funkcją wspomagania i regulacji odporności — w organizmie zachodzi aktywacja genów warunkujących pracę układu odpornościowego, a rozwój niebezpiecznych nowotworów wyraźnie zwalnia. Kwasy omega-3 są wchłaniane do szybko rosnących komórek i zwiększają przepuszczalność błon komórkowych, dzięki czemu stają się one bardziej podatne na działanie leków. Eksperymenty z udziałem zwierząt wykazują, że kwasy z tej rodziny mogą hamować rozwój guzów nowotworowych i spowalniać namnażanie się niepożądanych tkanek.
Objawy niedoboru kwasów tłuszczowych omega-3
Lekarze dość często stwierdzają niedobór kwasów omega-3 w organizmie pacjenta. Osoby cierpiące na zbyt niski poziom tego związku mogą skarżyć się na:
- częste infekcje,
- zaburzenia pamięci i problemy z koncentracją,
- ogólne zmęczenie,
- stany depresyjne,
- przesuszoną skórę i łamliwe włosy.
Powyższe objawy są znakiem, że w organizmie brakuje dobroczynnych tłuszczów omega-3. Nieprzyjemne dolegliwości przeminą, jeśli pacjent wprowadzi do swojej diety ryby, oleje i inne źródła zdrowego związku lub zostanie wdrożona odpowiednia suplementacja.