Woda mineralna z dodatkami
Najprostszym i najbardziej nawadniającym napojem jest oczywiście dobrej jakości woda mineralna niegazowana lub delikatnie gazowana. Prócz tego, że gasi pragnienie, to dostarcza ciału odpowiednich mikroelementów, które usprawniają jego funkcjonowanie, szczególnie podczas upałów. Na rynku jest szeroki wybór wód mineralnych o różnym smaku i nasyceniu, więc możemy w nich do woli przebierać. Idealnie taka woda będzie komponować się z dodatkiem cytrusów, świeżych listków mięty, melisy, owocami sezonowymi lub plasterkami ogórka. Wspaniale orzeźwi i odżywi nasz organizm, także w połączeniu z kostkami lodu. Należy jednak zachować umiar w ich stosowaniu, by nie wychłodzić się za bardzo przy zbyt dużej różnicy temperatur. Na bazie wody można stworzyć liczne drinki bezalkoholowe, które z pewnością ugaszą pragnienie i zadbają także o nasze podniebienie. Warto wypróbować bezalkoholowe mojito, rozmaite wersje lemoniady, nie tylko z cytryny. Sprawdzą się tutaj takie owoce i soki jak: mango, melon, arbuz, granat, maliny, porzeczki itp. Można mieszać i miksować ze sobą różne smaki, można dodawać słodziki, jak cukier trzcinowy, miód, ksylitol. Wyjątkowa jest także lemoniada lawendowa, która ma wyrazisty aromat kwiatów i potrafi wspaniale ochłodzić. Warto po przyrządzeniu napoju, włożyć go na chwilę do lodówki, aby smaki wymieszały się ze sobą i spadła temperatura naszego napitku.
Napoje na bazie jogurtu
Wiadomo, że przetwory mleczne mają działanie wychładzające, zatem warto wykorzystać je podczas letnich dni. Najlepszy do tego będzie jogurt naturalny lub kefir, które są lekko kwaśne i stanowią idealną bazę pysznych koktajli. Niezwykle orzeźwiający i jednocześnie wyborny jest znany z Azji mango lassi. Łatwo go zrobić używając domowego blendera, w którym idealnie zmieszamy wszystkie składniki. Będziemy potrzebować świeżego owocu lub też gotowej pulpy z mango dostępnej w większych marketach. Blender posłuży nam również do miksowania innych koktajli np. truskawkowego, bananowego, jagodowego itp. Można oczywiście do woli łączyć ze sobą różne owoce, aby uzyskać najbardziej nam odpowiadający smak. Ponadto można dodać także nieco przypraw czy świeżych ziół. Choć imbir rozgrzewa, to jego odrobina w mlecznym koktajlu nada całości nieco pikanterii. Jak w przypadku każdego rodzaju kucharzenia, tak w przypadku przyrządzania koktajli liczy się pomysł i eksperymentowanie. Często korzystamy z produktów, które akurat są w naszej lodówce i właśnie wtedy powstają najpyszniejsze napoje chłodzące, jakich byśmy nigdy wcześniej nie wymyślili. “Potrzeba matką wynalazków”, a w szczególności wtedy, kiedy chcemy nieco ulżyć sobie we wszechogarniającej spiekocie.
Mrożone napoje
Każdy z nas zna smak i aromat świeżej kawy czy herbaty. W chłodne dni potrafią nieźle nas rozgrzać od środka. W letnie dni jednak można wykorzystać te napoje, jako bazę do chłodzących drinków. Słynna mrożona herbata, to nic innego jak wystudzony napar z dodatkiem cukru, cytryny i kostek lodu, który jest tak popularny za oceanem. Najczęściej do jego przyrządzenia używana jest czarna herbata, jednak sprawdzi się tu także herbata owocowa czy zielona. Mniej spotykaną wersją jest mrożony rooibos, czyli napar z ostrokrzewu afrykańskiego lub ostrokrzewu paragwajskiego, bardziej znanego jako yerba mate. Na koniec zostawiamy mrożoną kawę, która postawi nas na nogi i jednocześnie ochłodzi wewnętrzny żar. Ze względu na zawartą w niej kofeinę, nie zaleca się spożywania jej w dużych ilościach, bezpieczniej skorzystać z innych, orzeźwiających napojów, których jak widać, jest całe mnóstwo.