Wzrost zainteresowania kiszonymi warzywami, a także owocami czy grzybami obserwujemy od kilku lat. Powrót do łask tego rodzaju przetworów łączy się z tym, że coraz większy nacisk kładziemy na obecność zdrowych produktów w naszej codziennej diecie. Kiszonki powinny gościć na naszych talerzach szczególnie zimą, z uwagi na swoje właściwości wzmacniające odporność.
– Bardzo mnie cieszy, że odkrywamy kiszonki na nowo. Mają one szereg właściwości pozytywnie wpływających na zdrowie. Świetnie wzmacniają naszą odporność, dzięki temu, że są bogate w witaminy i składniki mineralne, dlatego powinniśmy o nich pamiętać w okresie zimowym. Warto je jeść również w innych porach roku, ponieważ poprawiają perystaltykę jelit i wspomagają odchudzanie – mówi Anna Radowicka, specjalistka ds. żywienia, współpracująca z E.Leclerc.
Zarówno kulinarni amatorzy, jak i nowocześni szefowie kuchni coraz chętniej sięgają po bogaty zestaw kiszonek. Do znanych na naszych terenach już w średniowieczu kapusty czy ogórków, dołączają inne warzywa i owoce. Kisić można niemal wszystko. Mogą to być mogą buraki, z których powstaje sok o intensywnym smaku, a także kalafiory, marchew, biała rzodkiew, cebula, czosnek, fasolka szparagowa, botwinka, bakłażany, papryka czy oliwki. Wśród owoców warto wymienić cytryny, śliwki, jabłka czy gruszki.
Co warto wiedzieć o kiszonkach i dlaczego powinniśmy po nie sięgać nie tylko zimą, wyjaśnia Anna Radowicka, specjalistka ds. żywienia, współpracująca z E.Leclerc:
- Kiszonki są źródłem kwasu mlekowego, powstałej w czasie fermentacji substancji, która wpływa na odporność organizmu i jego florę bakteryjną.
- Są to witaminowe bomby. Wszystkie zawierają zestaw witamin z grupy B, m.in. B1, B2, B3. Dzięki temu wzmacniają one włosy i paznokcie oraz zwiększają przyswajalność żelaza. Kiszonki są również dobrym źródłem witamin C, A, E, K oraz magnezu, wapnia, fosforu i potasu.
- Polecane są szczególnie osobom dbającym o wagę. Kiszone produkty zawierają niewiele cukru, który pod wpływem kiszenia przekształca się w kwas mlekowy. Dodatkowo charakteryzują się dużą zawartością błonnika, który wspomaga proces trawienia. Ponadto lekko zakwaszają organizm, więc spada chęć na podjadanie.
- Dzięki dużej zwartości błonnika, kiszonki mają również zbawienny wpływ na perystaltykę jelit i pomagają uniknąć zaparć.
- Kiszonki jedzone są nie tylko na surowo, ale coraz częściej wykorzystuje się je w przepisach na dania, ze względu na ich intensywny smak. Pamiętajmy jednak, że podczas gotowania pozbawiamy je witaminy C oraz dobroczynnych bakterii.