Badania lekarskie - badania wstępne
Na stronach portali z ogłoszeniami można znaleźć liczne oferty pracy w Radomiu dla kasjera-sprzedawcy. Co muszą zrobić osoby zainteresowane zatrudnieniem na kasie w tym mieście? Jednym z podstawowych wymagań przed podpisaniem umowy jest pozytywne przejście badań wstępnych. Przyszły pracownik zobowiązany jest udać się do lekarza medycyny pracy na badania wstępne z zakresu profilaktycznej opieki zdrowotnej: aktualne orzeczenie lekarskie stwierdza brak przeciwwskazań do pracy w warunkach pracy opisanych w skierowaniu na badania.
Według przepisów rozporządzenia Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej z dnia 30 maja 1996 r. w sprawie przeprowadzania badań lekarskich pracowników wstępnym badaniom lekarskim nie podlegają osoby przyjmowane do pracy na dane stanowisko w ciągu 30 dni po rozwiązaniu lub wygaśnięciu stosunku pracy u poprzedniego pracodawcy.
Badania wstępne, podobnie jak okresowe, mają na celu (w szczególności w przypadku wykonywania prac szczególnie niebezpiecznych), kontrolować stan zdrowia pracownika. Pracodawca ma obowiązek opisać w skierowaniu dokładne warunki pracy, jakie panują na stanowisku, na które został przyjęty pracownik. W skierowaniu należy poinformować lekarza o występowaniu czynników szkodliwych dla zdrowia lub warunków uciążliwych oraz o aktualnych wynikach badań i pomiarów czynników szkodliwych dla zdrowia występujących na stanowiskach pracy.
Kasjer-sprzedawca: jakie badania są potrzebne do pracy?
Wiemy już, co to są badania wstępne i dlaczego są one ważne. Teraz omówmy, jakie dokładnie badania należy wykonać, aby móc pracować jako kasjer-sprzedawca.
Jako osoba zatrudniona na stanowisku kasjer będziesz musiał wykonać badania lekarskie takie jak:
• badania wstępne — jak już wiemy, są to badania, które dopuszczają do wykonywania pracy,
• badania okresowe — powtarzane co jakiś czas w terminie wskazanym przez lekarza orzecznika we wcześniejszym orzeczeniu,
• badania sanitarno-epidemiologiczne — dotyczy pracowników mających jakikolwiek kontakt z żywnością i produktami spożywczymi.
Oczywiste jest to, że nie każdy kasjer-sprzedawca będzie miał kontakt z żywnością. Taki sprzedawca nie będzie potrzebował badań sanitarno-epidemiologicznych. Natomiast kasjer, który będzie miał kontakt w żywnością — już tak.
Oprócz badań, taki pracownik musi zostać skierowany na wstępne szkolenie z bezpieczeństwa i higieny pracy, czyli BHP. Pierwsze takie szkolenie zatrudniony musi odbyć w ciągu roku od chwili zatrudnienia. Okresowe szkolenie BHP przypada dopiero w terminie do 5 lat od ukończenia pierwszego szkolenia.
Sprzedawcy w swojej pracy narażeni są głównie na zagrożenia spowodowane czynnikami:
1) fizycznymi:
• potknięcie się,
• poślizgnięcie się,
• upadek,
• upadek z wysokości,
• uderzenia o elementy stanowiska pracy,
• skaleczenia i zranienia powstałe w wyniku kontaktu z ostrymi narzędziami lub elementami wyposażenia stanowiska pracy,
• uderzenie przez spadające z góry przedmioty,
• porażenie prądem,
• pożar,
• częste zmiany temperatur (w przypadku pracowników działów chłodniczych),
• negatywne oddziaływanie komputerów i innych urządzeń biurowych,
• kontuzje spowodowane niewłaściwym sposobem podnoszenia ciężkich przedmiotów,
• wypadki z udziałem urządzeń transportu bliskiego (wózki „paleciaki” lub „pieski”).
2) chemicznymi:
• drażniące działanie preparatów i środków czystości,
• reakcje alergiczne na środki i substancje chemiczne będące w oferowanym asortymencie.
3) biologicznymi:
• wirusy,
• bakterie,
• grzyby.
4) psychofizycznymi:
• obciążenie statyczne,
• obciążenia dynamiczne,
• agresja ze strony klientów,
• stres i przemęczenie.
Jak widać, praca kasjera-sprzedawcy wiąże się z dużym ryzykiem i odpowiedzialnością, dlatego szczegółowe i odpowiednie badania są kluczowe przed podjęciem pracy na tym stanowisku.