Polacy coraz częściej chcą wiedzieć, co oferują im producenci żywności i jakiej jakości są to produkty. W odpowiedzi na te potrzeby Polski Instytut Badań Jakości (PIBJA) nawiązał współpracę z Wydziałem Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego (SGGW), dzięki czemu możliwe stało się wdrożenie standardów naukowych do oceny produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Tym samym realizowane badania z jednej strony gwarantują wysoką jakość otrzymanych wyników, a z drugiej bezstronność i obiektywizm w ocenie.
W ramach przygotowania testu woda została zakupiona w sklepach, w opakowaniach 6 butelek 500 ml w każdej zgrzewce. Laboratorium SGGW przeprowadziło sensoryczne badanie próbek wody, zgodnie z metodą QDA (Quantitative Descriptive Analysis) opisaną w standardzie ISO (13299:2010).
W teście uwzględniono następujące gazowane wody mineralne:
• Saguaro (naturalna woda mineralna, wysokonasycona CO2, średniomineralizowana)
• Kropla Beskidu (niskozmineralizowana naturalna woda mineralna nasycona CO2)
• Polaris Plus (naturalna woda mineralna, niskosodowa, niskozmineralizowana, wysokonasycona CO2, Biedronka)
• Nałęczowianka (naturalna woda mineralna, wysokonasycona CO2, średniomineralizowana)
• Sudety (naturalna woda mineralna wysokonasycona CO2, średniomineralizowana, Sudety Carrefour)
• Cisowianka (naturalna woda mineralna wysokonasycona CO2, średniomineralizowana)
• Żywiec Zdrój (woda źródlana, wysokonasycona CO2)
• Polanicka (naturalna woda mineralna, wysokonasycona CO2, średniomineralizowana)
10 naukowców z SGGW oceniało 14 parametrów wszystkich dostarczonych próbek, w podziale na dwie główne grupy:
- zapach (ostry, orzeźwiający, neutralny, obcy);
- smak (słodki, kwaśny, gorzki, słony, cierpki, metaliczny, orzeźwiający, szczypiący, neutralny, obcy).
Każdy z parametrów mierzony był na skali 10-punktowej, gdzie wartość 0 oznaczała całkowitą niewyczuwalność a 10 - bardzo silny smak lub zapach. Sesje oceniające zostały zrealizowane dwukrotnie. Na zakończenie każdej z nich eksperci z SGGW wystawiali ogólną ocenę badanej próbki. Na podstawie tych ocen było możliwe wyłonienie najlepszych wód mineralnych.
Najlepsza spośród dobrych i bardzo dobrych
Na wstępie należy zauważyć, że wszystkie dostarczone próbki zostały ocenione jako produkty wysokiej jakości. Tym niemniej pierwsze miejsce ex-aequo zajęły wody mineralne „Jurajski Potok Saguaro" oraz „Kropla Beskidu", uznane za najlepsze spośród wszystkich badanych. Na drugim miejscu uplasowały się trzy próbki wód mineralnych: Polaris Plus, Nałęczowianka oraz Sudety. Pierwszą trójkę zamyka Cisowianka oraz Żywiec Zdrój. Czwarte miejsce zajęła Polanicka.
Najszybsze informacje z Radomia wprost na Twojego Facebooka:
KLIKNIJ I POLUB NAS TERAZ >>