Krzewy owocowe do wyboru do koloru
Od kiedy ogrodnictwo stało się sztuką, a wiele gatunków roślin naturalnie występujących przeniesiono na grunt uprawny, zwiększyło to dostęp do świeżych owoców. Ich rozmaitość jest tak duża, że do wyboru mamy cały wachlarz krzewów owocujących, które z łatwością można kupić w sklepach ogrodniczych czy zamówić przez internet z dowozem do domu. Krzewy owocowe mogą mieć postać niewielkich krzewinek jak żurawina czy truskawki, przez średnie jak agrest, do nieco większych krzewów np. borówki amerykańskiej czy porzeczek. Prócz tego, że krzewy te wydają rokrocznie plon, to dodatkowo efektownie prezentują się między kwietnymi rabatami lub jako pojedyncze egzemplarze. Bogactwo owocowych krzewów sprawia, że musimy dokonać wyboru, które gatunki zagoszczą w naszym ogrodzie na stałe. Zawsze można poeksperymentować, nasadzając na wiosnę lub jesień nowe krzewy, lub też wybrać kilka odmian jednego gatunku na danym obszarze. Takie rozwiązanie z pewnością wzbogaci estetycznie nasz ogród, ale i nasze spiżarnie.
Prostota i łatwość w uprawie
Zanim zdecydujemy się na dany gatunek/gatunki owocowych krzewów, warto sprawdzić, jakim typem podłoża dysponujemy. W ten sposób dobierzemy takie rośliny, które będą zdrowo rosły w danej glebie. Jest to istotne, ponieważ źle dobrane podłoże, nie będzie dostarczać odpowiednich składników odżywczych i nasza roślina może sobie nie poradzić. W konsekwencji może ona obumrzeć, nie wydawać plonu lub będzie on skąpy. Jeśli już nasze sadzonki przyjmą się i będą rosły, wówczas należy dbać o ich nawożenie, podlewanie i przycinanie. Niektóre krzewy nie wymagają tego zabiegu (agrest, porzeczka), a dla innych to konieczność (winogron), bez której będą słabo wegetować. Na szczęście w naszym klimacie są łatwe w uprawie krzewy z jadalnymi owocami. Jest jeszcze jedna kwestia, o której warto wspomnieć w przypadku krzewów owocowych. Ogrodnicy, jak i sadownicy wiedzą bowiem, że niektóre gatunki rosną znacznie lepiej w towarzystwie takich samych lub podobnych roślin. Wszak dobre towarzystwo nie jest złe, a jak widać na przykładzie krzewów owocowych, jest wręcz pożądane.
Przetwory owocowe prosto z krzaka
W sezonie letnim jest takie bogactwo owoców, że nieraz nie sposób je przejeść. Dlatego też korzystamy z rozmaitych sposobów, aby zatrzymać ten letni smak na dłużej. Najprostszym jest oczywiście wekowanie. Tutaj mamy szerokie pole do popisu, gdyż zawartość naszych słoików może mieć postać kompotów, soków, musów, galaretek czy dżemów. Niektóre gatunki owoców z krzewów można z powodzeniem wysuszyć, używając spożywczych suszarek. Sprawdzą się jako świetny dodatek do jesiennych herbatek czy domowego muesli. Jeśli posiadamy własne owoce, warto poświęcić ten czas i przyrządzić z nich zdrowe i smaczne przetwory dla siebie i bliskich. Wówczas mamy pewność co do składu, świeżości produktów oraz satysfakcję z ich wykonania. Poza tym taka różnorodność w spiżarni przyda się, gdy nastaną chłodne dni i nasz organizm będzie potrzebował dawki witamin.