Czemu folia stretch się klei?
Folia stretch jest wytrzymałym materiałem wytwarzanym z liniowego polietylenu charakteryzującego się niską gęstością. Dzięki temu tworzywo cechuje się niezwykłą elastycznością, transparentnością oraz termoplastycznością. Folia stretch może powstawać metodą tzw. „blown”, która jest wyjątkowo czasochłonnym procesem. Mimo tego wykonany w taki sposób materiał odznacza się wysoką jakością, a także odpornością na przebicia czy różnego rodzaju uszkodzenia mechaniczne.
Co więcej, właśnie ta metoda produkcji folii stretch sprawia, że tworzywo się klei. Wynika to z faktu, że jej wykonaniu towarzyszy roztapianie żywicy, która w kolejnym kroku jest rozdmuchiwana w dwóch kierunkach, czyli maszynowym i poprzecznym. Następnie produkt poddaje się schłodzeniu przy pomocy powietrza. Taki sposób produkcji materiału przekłada się na jego duże rozciągliwość oraz wytrzymałość.
Folia stretch może być wytwarzana również metodą wlewu maszynowego, polegającego na rozlaniu roztopionej żywicy na uprzednio przygotowanej, specjalnej formie, która potem jest rozciągana maszynowo. Następnie schładza się ją przy pomocy urządzeń zwanych wytłaczarkami. Dzięki metodzie „cast” folia charakteryzuje się odpornością na uszkodzenia mechaniczne oraz niezwykłą wytrzymałością. W porównaniu do sposobu „blown” wlew maszynowy jest zdecydowanie szybszy, a także cechuje się większą wydajnością.
Dlaczego folia stretch się klei?
Dobrej jakości producent folii stretch z pewnością gwarantuje najwyższą jakość produktu, co przekłada się na jego wytrzymałość, a tym samym opłacalność zakupu. Ten materiał może być produkowany na dwa sposoby, które zapewniają jej nieco odmienne właściwości.
Tworzywo posiada wyjątkową cechę, zapewniającą jej przyleganie do owijanego nią produktu, jednak nie w wyniku dodatku kleju. Za tę właściwość odpowiada jej faktura oraz takie cechy, jak: grubość, wytrzymałość czy elastyczność. Dzięki nim produkt doskonale dopasowuje się do różnych kształtów.
Pakowanie próżniowe - wady i zalety
Pakowanie próżniowe - wady i zalety. Odessane powietrze przyczynia się do tego, że produkty zajmują znacznie mniej miejsca, a także są odpowiednio zabezpieczone przed kurzem czy różnego rodzaju drobnoustrojami chorobotwórczymi. To także niesamowity sposób służący przedłużeniu świeżości pożywienia. Jest to niezwykle uniwersalna metoda, która sprawdza się do przechowywania wielu rzeczy.
Pakowanie próżniowe stanowi swojego rodzaju ochronę zapakowanych produktów przed czynnikami zewnętrznymi. To również jedna z najskuteczniejszych metod zachowania świeżości pożywienia, która blokuje przedostawanie się do nich szkodliwych zarazków, a także zabezpiecza je przed wysuszeniem. W wyniku zastosowania pakowania próżniowego owoce, pieczywo, warzywa lub ciasta przez dłuższy czas zachowują swój kształt, zapach oraz smak.
Wad pakowania próżniowego jest niewiele. Jednak jak wszystko, ono również posiada swoją ciemną stronę. Przede wszystkim stanowi stosunkowo kosztowne rozwiązanie, co jest wynikiem cen potrzebnych urządzeń oraz opakowań. Nie uważa się go również za najkorzystniejsze dla środowiska, gdy powstaje nadmierna liczba plastikowych opakowań.
Pakowanie próżniowe należy do nieco innych rozwiązań niż owijanie folią stretch. Można jednak zastosować ją do ręcznego pakowania żywności, co również daje pożądane efekty. Jednak w większych przedsiębiorstwach spożywczych warto zainwestować w profesjonalne urządzenia na miarę swoich potrzeb.