Niedziela 24 listopada
Emmy, Flory, Jana
RADOM aktualna pogoda

Weź udział w konkursie. Do wygrania nagrody rzeczowe

dm 2016-11-16 13:45:00

Mazowsze słynie ze znakomitych wyrobów mleczarskich, w tym serów. Warto poznać i nagrodzić najlepsze. Właśnie z myślą o producentach serów podpuszczkowych, zarówno tych indywidualnych, jak i przedsiębiorców - Samorząd Województwa Mazowieckiego wspólnie z Mazowieckim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego zorganizował Mazowiecki Konkurs Serów Zagrodowych. Na zwycięzców czekają nagrody rzeczowe.

Ekstremalne przeżycia [KLIKNIJ I WYGRAJ PREZENT MARZEŃ]

- O organizacji takiego konkursu myśleliśmy już od dłuższego czasu. Od trzech lat zapraszamy producentów indywidualnych i przedsiębiorców na warsztaty z przetwórstwa mleka na sery podpuszczkowe. Nadszedł czas, aby sprawdzić, jak zdobyta wiedza przekłada się na praktykę. Mam nadzieję, że nasz konkurs okaże się sukcesem. Dlatego zachęcamy do udziału w nim nie tylko przedsiębiorców, ale także wytwórców indywidualnych: koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia czy gospodarstwa agroturystyczne – podkreśla Radosław Rybicki, dyrektor Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich UMWM.

Mazowiecki Konkurs Serów Zagrodowych odbywać się będzie w dwóch etapach dla producentów indywidualnych – okręgowym i wojewódzkim oraz jednym etapie dla przedsiębiorców. W kategorii producenci indywidualni mogą zgłaszać się osoby wytwarzające sery podpuszczkowe na własne potrzeby, czyli np. rolnicy, koła gospodyń wiejskich, szkoły, stowarzyszenia, gospodarstwa agroturystyczne i ekologiczne. Druga kategoria skierowana jest do przedsiębiorców prowadzących zarejestrowaną działalność gospodarczą w zakresie przetwórstwa mleka, wyłącznie na zasadzie produkcji Marginalnej, Lokalnej i Ograniczonej (MOL).

Aby wziąć udział w konkursie, producenci indywidualni muszą dostarczyć wypełniony formularz zgłoszeniowy osobiście lub pocztą do jednego z oddziałów Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego, odpowiedzialnego za przeprowadzenie konkursu na etapie okręgowym. Termin składania zgłoszeń do MODR upływa 18 listopada br. (poza oddziałem w Siedlcach, który zakończył już przyjmowanie zgłoszeń). Następnie formularze laureatów wyłonionych na tym etapie konkursu, zostaną przekazane do urzędu marszałkowskiego. Z kolei przedsiębiorcy dostarczają swój formularz zgłoszeniowy bezpośrednio do urzędu marszałkowskiego, bądź pocztą do Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, ul. Skoczylasa 4. Termin składania zgłoszeń upływa 5 grudnia br. (decyduje data stempla).

Każdy uczestnik konkursu może zgłosić tylko jeden ser podpuszczkowy. Laureatów konkursu poznamy podczas finału wojewódzkiego, który odbędzie się 14 grudnia br. w Departamencie Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego w Warszawie.

Najszybsze informacje z Radomia wprost na Twojego Facebooka:
KLIKNIJ I POLUB NAS TERAZ >>

Komentarze naszych czytelników

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu

Dodaj komentarz

RADOM aktualna pogoda

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies.

Strona używa cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług oraz prowadzenia statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.

Akceptuję, nie pokazuj więcej
Polityka prywatności Ochrona danych osobowych