Obecność „Szynki Zdziechowskiej” wśród 50 Produktów Tradycyjnych z terenu województwa mazowieckiego potwierdza jej wyjątkową jakość, wyśmienity smak oraz wytwarzanie zgodne z tradycyjnymi metodami produkcji. Jest ona produktem najwyżej jakości, wytwarzana tradycyjnymi metodami w oparciu o naturalny skład surowców, pozbawionych konserwantów. Sposób produkcji sprawia, że wyjątkowy smak wyróżnia ten produkt od innych podobnych wyrobów oferowanych na rynku.
Szynka posiada ponad 80-letnią tradycję produkcji w rodzinie Pysiaków. Produkcję tego wyśmienitego i wielokrotnie nagradzanego produktu rozpoczął w latach 30-tych XX wieku Józef Pysiak, który przygotowywał rozmaite wyroby wędliniarskie na stół dziedzica w Cerekwi. Cieszyła się ona powodzeniem także wśród innych mieszkańców, którzy z chęcią nabywali ten wyrób. Mimo upływu lat „Szynka Zdziechowska” wytwarzana jest nadal wg starej rodzinnej, niezmienionej receptury, dzięki czemu posiada ten sam niepowtarzalny smak. Od 2006 roku produkowana i sprzedawana jest na rynku lokalnym z myślą o klientach, którzy cenią sobie wyjątkową jakość, tradycyjną recepturę i smak wytwarzanego produktu.
Poświadczeniem unikalności Szynki Zdziechowskiej i innych produktów wędliniarskich przygotowywanych w Gospodarstwie Rolnym należącym do Pysiaków świadczą liczne wyróżnienia. Mogą poszczycić się m.in. nagrodami: „Polski Producent Żywności 2009”, tytułem Mistrzów Krajowych Agro Ligi 2008 w kategorii Rolnicy, tytułem Mistrza Województwa Mazowieckiego, nagrodą Produkt Roku 2009 przyznaną przez Galę Biznesu Ziemi Radomskiej oraz nagrodą Gospodarczą „Granitowy Tulipan” przyznaną przez Izbę Przemysłowo – Handlową Ziemi Radomskiej za „Wyroby wędliniarskie” w kategorii Produkt Roku 2009.