Niedziela 24 listopada
Emmy, Flory, Jana
RADOM aktualna pogoda

RAZEM DLA RADOMKI: Szynka Zdziechowska produktem z ministerialnym dyplomem (zdjęcia)

Tekst i foto: Mieczysław Kaca 2013-02-15 08:01:00

Na zaproszenie Wójta Gminy Zakrzew,– Sławomira Białkowskiego, właścicieli gospodarstwa Elżbiety i Wojciecha Pysiaków oraz Lokalnej Grupy Działania „Razem dla Radomki”, do siedziby Centrum Gminnej Informacji i Kultury w Zakrzewie przybyli w czwartek  przedstawiciele  sześciu gmin, producentów lokalnych  i rzeczoznawcy wojewódzkich, by uczestniczyć w prezentacji  trzeciego z kolei  „Produktu tradycyjnego, lokalnego”, jako elementu rozwoju obszarów wiejskich tej LGD . Podczas seminarium wręczony został dyplom potwierdzający przyznanie przez  Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi nadany 24 stycznia 2013 r. Szynce Zdziechowskiej, produkowanej w Gospodarstwie Państwa Pysiaków tytułu Produktu Tradycyjnego.

Poprzednio  tytuły  stały się udziałem  Salcesonu Wizytowego wytwarzanego także w masarence Państwa Pysiaków oraz ciepłolubnej Papryce Przytyckiej uprawianej pod foliowymi osłonami przez rolników powiatów – radomskiego, przysuskiego i białobrzeskiego.

Otwarcia seminarium dokonał Cezary Adam Nowek, prezes Zarządu Stowarzyszenia „Razem dla Radomki”. Po nim prezentację multimedialna pt. „Gmina Zakrzew – jako przykład samorządu efektywnie korzystającego ze środków unijnych” przybliżył Sławomir Białkowski – Wójt Gminy Zakrzew. Rolę Lokalnych Grup Działania w aktywizacji i rozwoju obszarów wiejskich  przedstawił prezes Stowarzyszenia „Razem dla Radomki”, Cezary Adam Nowek. Przysłowiowym gwoździem programu seminarium była jednak prezentacja  Szynki Zdziechowskiej jako produktu tradycyjnego dokonana przez właściciela gospodarstwa i  rodzinnej masarenki – Wojciecha Pysiaka ze Zdziechowa. „Produkt tradycyjny i Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsza – ich wpływ na kształtowanie i budowę silnej marki produktu”  omówił  ze znawstwem pan Krzysztof Zaniewski, przedstawiciel Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego. Poinformował, że Szynka Zdziechowska jest 50. z kolei produktem tradycyjnym na Mazowszu. W kraju tytuły tego rodzaju otrzymało już ponad tysiąc produktów.

Z kolejnych prezentacji dokonanych  na seminarium w Gminnym Centrum Informacji i Kultury w Zakrzewie można wnioskować, że szanse otrzymania takiego miana posiadają m.in. Chleb Gryczany i Chleb Wiejski z Żurawiną z Piekarni Wacyn Ewy Brzezińskiej i Andrzeja Karczewskiego, Naturalnie Mętny Sok z Gospodarstwa Małżeństwa Bankiewiczów firmowany przez  Monikę Tomasza  Bankiewiczów oraz Pierogi z  Zajazdu „Bajka” z Kowalanki (gmina Wolanów”).

Na zakończenie spotkania, jego uczestnicy gustowali w prezentowanych  kulinariach, nadal wymieniając poglądy na temat potrzeby promocji tradycji żywieniowej  w dorzeczu  Radomki. Szczegółowa relacja w najbliższym wydaniu Tygodnika Radomskiego w Gminach i Powiatach

Komentarze naszych czytelników

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu

Dodaj komentarz

Nie przegap

RADOM aktualna pogoda

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies.

Strona używa cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług oraz prowadzenia statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.

Akceptuję, nie pokazuj więcej
Polityka prywatności Ochrona danych osobowych