Niedziela 24 listopada
Emmy, Flory, Jana
RADOM aktualna pogoda

Piekarnia MAK - Tradycyjna receptura, domowy smak

Mieczysław Kaca, mawi 2013-05-06 09:00:00

Piekarnia MAK Józefa Kościelniaka w Kowali należy do małych firm podtrzymujących wypiek tradycyjnego pieczywa, przy zastosowaniu polskich, także regionalnych i lokalnych receptur, opartych na naturalnym zakwasie.

W 2010 roku została wyróżniona w Konkursie  „Dobry Chleb”, honorującym laureatów w  Święto Chleba organizowane w Muzeum Wsi Radomskiej. Wyróżnienie wręczyła Józefowi Kościelniakowi  osobiście Marszałek Sejmu, Ewa Kopacz.

Tym razem piekarnię MAK, nominowaną do II edycji Konkursu Starosty Radomskiego „Perła Powiatu 2012” zgłosił Robert Dobosz, przewodniczący radomskiej  Rady Powiatowej Mazowieckiej Izby Rolniczej. To z  pewnością dopiero początek sukcesów, gdyż zarówno pieczywo, jak i ciasta  z Piekarni MAK wytwarzane na podstawie tradycyjnej receptury, gwarantującej  pieczywu i ciastkom oddziaływujący na zmysły klientów znany, domowy smak. Są to produkty zdrowe i smakowite.

Pan Józef Kościelniak podjął się wypieku chleba i bułek w 1992 roku. Piekarnię dzierżawił najpierw od  Gminnej Spółdzielni „Samopomoc Chłopska”. Po dwóch latach, zdecydował się na jej wykup, najpierw od GS, a następnie od wspólnika, z którym przez pewien czas ją prowadził. Obecnie piekarnia jest spółką cywilną prowadzoną z udziałem członków rodziny. Zatrudnienie w piekarni „MAK” znajduje jednak 21 pracowników i 4 uczniów  przysposabiających się  do zawodu piekarza. 

Syn Józefa Kościelniaka – Łukasz wraz z żoną Anetą uruchomili w  piekarni własną cukiernię, wykorzystując urządzenia wolne w godzinach rannych. Wypiek  chleba, bułek i  ciast smakowych odbywa się bowiem zazwyczaj wieczorem i nocą. Kościelniakowie posiadają w sąsiedztwie piekarni też dom weselny obliczony na 250 osób. W zasadzie ograniczają się do wynajmu jego pomieszczeń oraz oferowania najemcom pieczywa i ciast. Zapotrzebowanie na tego rodzaju usługi nadal jest bardzo duże. Zamówienia na wynajem pomieszczeń przyjmowane są z dwuletnim wyprzedzeniem.

Jeżeli chodzi o piekarnie MAK, jej budynek został poddany kapitalnemu remontowi i rozbudowany. Automat produkcji niemieckiej pozwala na wypiek około 4 tysięcy sztuk bułek na godzinę. Inwestycje otrzymały dofinansowanie z funduszy unijnych. Asortyment pieczywa dostarczanego na rynek przez piekarnię MAK sięga pięćdziesięciu. Składają się na niego m.in. chleby (razowe, gruboziarniste, graham,  żytni  z żurawiną, że śliwką, pszenno – żytni, słonecznikowy, rustykalny, słowiański, wileński, odchudzający fintess , pieczywo  ciemne, tostowe), bułki (kajzerki, chłopskie, godowskie, z ziarnami, chorwackie, ziołowo–paprykowe, pizzerki, drożdżówki) i bogaty zestaw innego rodzaju galanterii piekarniczej.

Wśród ciast dominują produkowane metodą tradycyjną. Chodzi o pączki, drożdżówki, torty okolicznościowe ręcznie zdobione, ciastka i ciasta parzone, ciastka kruche deserowe, słomki ptysiowe, groszki ptysiowe itp. Około 60% procent pieczywa i ciast dostarczana jest do sklepów spożywczych Radomia. Pozostała ilość sprzedawana jest na terenie gmin: Kowala, Skaryszew i Wierzbica. Obsługę ponad setki odbiorców pieczywa zapewnia własny transport, odpowiadający wszelkim warunkom sanitarnym.

Komentarze naszych czytelników

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu

Dodaj komentarz

Nie przegap

RADOM aktualna pogoda

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies.

Strona używa cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług oraz prowadzenia statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.

Akceptuję, nie pokazuj więcej
Polityka prywatności Ochrona danych osobowych