Na razie nie ma informacji, z których konkretnie zakładów pochodzą przebadane elementy. Nie udało nam się także dowiedzieć czy któryś z nich znajduje się na terenie Radomia lub regionu radomskiego. Trwa dochodzenie polegające na analizie dokumentacji i pobieraniu próbek do badań laboratoryjnych. Dodatkowo, w ramach zarządzonego przez Głównego Lekarza Weterynarii pobierania próbek do badań laboratoryjnych w chłodniach składowych w których znajduje jako deklarowane jako wołowe, uzyskano 3 wyniki niezgodne - wykryto DNA końskie w mięsie wołowym. Dotyczy to zakładów w województwie mazowieckim, łódzkim i warmińsko-mazurskim. Powyższe 3 wyniki niezgodne wykryto spośród 121 próbek mięsa, kolejne 80 próbek znajduje się obecnie w Laboratorium Narodowym i podlega analizie laboratoryjnej.
Z inicjatywy Głównego Lekarza Weterynarii 27 lutego 2013 r. odbyło się też spotkanie przedstawicieli Głównego Inspektoratu Weterynarii, Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów oraz Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (GIJHARS), w sprawie prowadzenia badań monitoringowych określających gatunkowość mięsa, Główny Lekarz Weterynarii podkreślił, że działania powinny zostać podjęte przez GIJHARS oraz Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów.
Podczas w/w spotkania przedstawiciel GIJHARS podkreślił, że ta inspekcja może zbadać maksymalnie tylko 40 próbek na miesiąc. Natomiast określona przez Komisję Europejską liczba próbek które mają być pobrane i zbadane w przypadku Polski, wynosi 150 – informuje Główny Lekarz Weterynarii.
A oto aktualny wykaz powiadomień w systemie RASFF związanych z fałszowaniem wołowiny, gdzie wymieniono zakłady polskie:
1. Powiadomienie informacyjne nr 2013.0163 z dnia 08.02.2013 władz Irlandii – konina w elementach wołowych pochodzących z 6 zakładów w województwie łódzkim, mazowieckim, małopolskim i podlaskim.
2. Powiadomienie informacyjne nr 2013.0166-add13 z dnia 15.02.2013 władz Wielkiej Brytanii (wyniki dochodzenia Rumunii) – konina w lasagne z mięsa wołowego. Polskie 3 zakłady z woj. wielkopolskiego i pomorskiego brały udział w dostawach surowca.
3. Powiadomienie informacyjne nr 2013.0198 z dnia 18.02.2013 władz Niemiec – konina w gulaszu wołowym. Dwa zakłady z woj. małopolskiego i śląskiego dostarczały surowiec.
4. Powiadomienie informacyjne nr 2013.0231 z dnia 21.02.2013 władz Niemiec – konina w timingu wołowym 80/20, gdzie dostawcami były 2 zakłady z woj. świętokrzyskiego i łódzkiego.
5. Powiadomienie informacyjne nr 2013.0213 z dnia 19.02.2013 władz Włoch (wynik dochodzenia Niemiec) – konina w wołowych ravioli i tortellini. Surowiec dostarczały 3 zakłady z woj. wielkopolskiego i mazowieckiego.
6. Powiadomienie informacyjne nr 2013.0252 z dnia 26.02.2013 władz Czech – konina w wołowych hamburgerach, gdzie producentem był polski zakład z woj. śląskiego. Dochodzenie wykazało 3 dostawców surowca z woj. małopolskiego, śląskiego i wielkopolskiego.