W konkursie udział mogą wziąć producenci żywności z terenu województwa mazowieckiego. To nie tylko do firmy komercyjnye, ale także organizacje zajmujących się wytwarzaniem żywności na mniejszą skalę np. : koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia, gospodarstwa agroturystyczne, gospodarstwa ekologiczne, osoby fizyczne, które mogą udokumentować swoją działalność posiadanymi certyfikatami, dyplomami, zaświadczeniami lub innymi dokumentami np. potwierdzającymi prezentację produktu na targach, wystawach, imprezach lokalnych i regionalnych. Zgłoszony produkt powinien być powtarzalny, by można go było promować przy różnych okazjach.
Co rok kapituła konkursu wybiera produkty w dwóch kategoriach: mazowiecki produkt tradycyjny i naturalny oraz mazowiecki produkt konwencjonalny.
Najważniejszym celem konkursu jest wyłonienie i nagrodzenie producentów wyróżniających się wysoką jakością produkcji, kultywowaniem i popularyzowaniem mazowieckiej tradycji kulinarnej, a także oryginalnością w podejściu do tematu żywności i przetwórstwa oraz promocji mazowieckiej żywności.
W poprzednich edycjach Lauru Marszałka wyłoniono 50 przysmaków z terenu naszego województwa oraz wielu producentów, którzy poza wysok jakością produktu oferowali znakomity smak.
Zgłoszenia do konkursu należy składać wyłącznie na załączonej karcie zgłoszeniowej w terminie do dnia 29 lutego 2012 roku.