– Jesteśmy bardzo dumni z tego wyróżnienia. Uważam, że przygotowana przez Komisję Europejską publikacja jest doskonałym sposobem na promocję wyjątkowych, europejskich produktów – mówi Magdalena Wrotek-Figarska Dyrektor Biura Stowarzyszenia Sady Grójeckie. Zaznacza, że „ jabłka są bardzo uniwersalnym składnikiem kulinarnym. Oczywiście najbardziej kojarzą się nam z szarlotką i deserami, ale nie zapominajmy, że można ich używać także do mięs i sałatek”.
– Mam nadzieję, że to wyróżnienie sprawi, że Jabłka Grójeckie staną się inspiracją kulinarną już na świątecznym stole. Chciałabym również pogratulować Panu Bartoszowi tak wspaniałego pomysłu na przepis – dodała.
Najwyższa półka m.in. z parmezanem i octem balsamicznym
Chronione Oznaczenie Geograficzne to oznaczenie wprowadzone przez Komisję Europejską między innymi w celu ochrony producentów i konsumentów przed podrobionymi produktami spożywczymi. Jabłka Grójeckie zostały nim wyróżnione z powodu unikatowych warunków klimatycznych i glebowych, w których są produkowane. Stawia to je na równi z najbardziej znanymi i cenionymi europejskimi produktami, takimi jak ocet balsamiczny lub parmezan .