Najwyższe wskaźniki wzrostu można było zaobserwować w cenach:
+ cebuli, która zdrożała o 47% w stosunku do roku ubiegłego (do poziomu 0,8 – 1,0 zł za 1 kg),
+ marchwi, jej cena jest wyższa o 22% niż rok temu (cena tegoroczna to 1,0 – 1,1 zł/kg),
+ buraków ćwikłowych, które zdrożały o 58% do wysokości 0,8 – 0,9 zł/kg,
+ kapusty białej, jej cena w porównaniu do roku ubiegłego podskoczyła o 64% do 0,6 – 0,7 zł/kg.
Analitycy twierdzą, że przyczyną zwyżek jest stosunkowo niska podaż warzyw na krajowy rynek (potwierdzają to obserwacje na rynku hurtowym w Radomiu) oraz zwiększone zapotrzebowanie na warzywa rynków zagranicznych. To ostatnie wiąże się z małymi ich zapasami u producentów i handlowców. Powoduje to zwiększenie zainteresowania polskimi warzywami i wzrost eksportu, co przekłada się na taką a nie inną sytuację na rynku wewnętrznym.
Podrożały też ziemniaki, te o 31%. Ich cena wzrosła z 0,35 – 0,46 do 0,46 – 0,60 zł/kg. Była o 0,10 zł/kg wyższa niż przed rokiem. Jest to o tyle istotne, że ceny ziemniaków przez zdecydowaną część roku utrzymywały się na poziomie znacznie niższym niż rok wcześniej. Odwrócenie niekorzystnej dla producentów relacji cenowej to wynik w dużej mierze spadku zbiorów ziemniaków w kraju, w porównaniu do 2011 r. GUS zmniejszoną podaż ziemniaka oszacował na 2,9 proc. Co więcej, na podwyżki cen w Polsce mają wpływ również dość wysokie ceny na rynkach zagranicznych wynikające również z ograniczenia podaży ziemniaków w stosunku do ubiegłego roku, np. średnia cena ziemniaków w Wielkiej Brytanii była ponad dwukrotnie wyższa w porównaniu do analogicznego okresu roku poprzedniego.
(Tygodnik Radomski w Gminach i Powiatach)