- Liczenie i ważenie trwa. 15 ton to wynik wstępny i pobieżny, ale bardzo istotnych rozbieżności w danych nie przewidujemy. W samym Radomiu udało się zebrać 5 ton. Stateczny wynik powinnyśmy znać pod koniec dnia we wtorek – mówi Anna Głogowska, koordynator zbiórek żywności w Radomskim Banku Żywności. - Ważne, że kolejna zbiórka powiodła się. Wiemy, że są wśród nas dobrzy, serdeczni ludzie i ta wiedza pomaga nam stawać się lepszymi – dodaje.
W zeszłym roku, dzięki ofiarności darczyńców wolontariuszom Radomskiego Banku Żywności udało się zebrać 15 ton żywności, która trafiła do 36 organizacji, a za ich pośrednictwem do blisko 4 tysięcy osób potrzebujących. Produkty rekomendowanymi do przekazania podczas zbiórki były: olej, cukier, konserwy rybne i mięsne, dżemy, słodycze. Zbiórka odbywała się w dniach 15-17 marca w wybranych sklepach spożywczych na terenie Radomia, Kozienic, Pionek, Lipska, Zwolenia, Orońska, Wierzbicy, Kowali, Iłży, Białobrzegów, Chynowa, Szydłowca, Grójca, Nowego Miasta, Warki. Wielkanocna Zbiórka Żywności w tym roku organizowana była przez 21 Banków Żywności. Jest to akcja o charakterze regionalnym. Odbyła się w ponad 1 700 sklepach spożywczych, a wzięło w niej udział 20 000 wolontariuszy Banków Żywności z całej Polski.