- Urządzenia takie mogą być wykorzystywane w małych i średnich gospodarstwach. Linia pozwala na produkcję m.in. serów, jogurtów, lodów, śmietany i masła. Koszty sprzętu to 250 tys. zł. Kolejne 280 tys. zł pochłonęła adaptacja budynku do potrzeb mleczarni - poinformował Polską Agencję Prasową, Henryk Skórniki, dyrektor radomskiego oddziału Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie.
Dzięki nowej inwestycji rolnicy, którzy chcą zająć się przetwórstwem mleka na małą skalę w swoim gospodarstwie, mogą sprawdzić w Radomiu, jak wygląda linia technologiczna. Będą dla nich organizowane również szkolenia i warsztaty.
W naszym mieście szkoleni są także doradcy rolniczy oraz nauczyciele i uczniowie szkół o profilu rolno-spożywczym z całego kraju.
Linia technologiczna do wyrobu przetworów mlecznych wzbogaci możliwości praktycznych szkoleń. Od 2011 roku działa tam już mała masarnia. Wcześniej w celach szkoleniowych w Ekologicznym Gospodarstwie Pokazowym w Chwałowicach k. Radomia uruchomiono linię technologiczną do przetwórstwa zbóż, a w Radomiu – tłocznię owoców i warzyw.
Do tej pory, na tych obiektach, przeszkolono 3,5 tys. osób, a jeszcze w tym roku szkolenia powinno przejść około 680 osób. Według dyrektora Skórnickiego, około 10% przeszkolnych osób, założyło własną niewielką produkcję.
Chcesz szybciej dowiadywać się o nowych wydarzeniach i czytać najświeższe newsy? POLUB NAS NA FACEBOOKU. ZRÓB TO TERAZ >>