Wolontariusze Banku Żywności Radomiu zachęcają klientów sklepów spożywczych, aby ci zrobili trochę większe zakupy i podzielili się nimi z tymi, którzy na co dzień są niedożywieni. Produkty rekomendowane do przekazania podczas zbiórki to: olej, cukier, konserwy rybne i mięsne, dżemy, słodycze. Zbiórka odbywa się w dniach 15-17 marca w wybranych sklepach spożywczych na terenie Radomia, Kozienic, Pionek, Lipska, Zwolenia, Orońska, Wierzbicy, Kowali, Iłży, Białobrzegów, Chynowa, Szydłowca, Grójca, Nowego Miasta, Warki.
W akcji bierze udział 800 wolontariuszy. Czekają oni na wszystkich darczyńców w okolicach sklepowych kas, zarówno w małych, jak i sieciowych placówkach handlowych. Wszystkie produkty spożywcze zostaną przekazane najuboższym. Jeszcze przed świętami trafią do samotnych, chorych, bezdomnych, najuboższych rodzin wielodzietnych z subregionu radomskiego.
W zeszłym roku, dzięki ofiarności darczyńców wolontariuszom Radomskiego Banku Żywności udało się zebrać 15 ton żywności, która trafiła do 36 organizacji, a za ich pośrednictwem do blisko 4 tysięcy osób potrzebujących. Wielkanocna Zbiórka Żywności w tym roku organizowana jest przez 21 Banków Żywności. Jest to akcja o charakterze regionalnym. Odbędzie się w ponad 1 700 sklepach spożywczych. Weźmie w niej udział 20 000 wolontariuszy Banków Żywności.