Akcja odbędzie się nie tylko w Radomiu, ale także ościennych miejscowościach, takich jak: Grójec, Pionki, Kozienic, Szydłowiec, Iłża, Przysucha, Zwoleń, Jedlnia oraz Białobrzegi. W wielu marketach w całej Polsce w dniach 7-9 grudnia staną specjalne kosze, w których będzie gromadzona żywność. Najbardziej pożądanymi produktami są te z długim terminem ważności.
- W wybranych marketach oraz dyskontach spożywczych wolontariusze będą wspierać akcję. Produkty na jakich nam zależy to makarony, ryż, wszelkiego rodzaju kasze, konserwy, cukier, olej, ryby i słodycze – wylicza koordynator zbiórki w Banku Żywności, Anna Głogowska. - Zależy nam by zebrać tyle produktów, żeby wystarczyło na co najmniej tysiąc paczek. Współpracujemy z około 34 tysiącami osób i 100 różnych organizacji. W czasie akcji pomagają nam Caritas czy „Arka”, których później wspieramy paczkami – dodaje koordytaorka.
Bank żywności w Radomiu powstał w 2000 roku z inicjatywy biskupa Jana Chrapka. Bank tworzą Stowarzyszenie Inicjatywa Lokalna, Stowarzyszenie Nasza Trójka przy PSP 3 oraz Stowarzyszenie Bezrobotnych miasta Radomia. Dzięki współpracy z 100 organizacji żywność trafia do radomskich jadłodajni i stołówek, osób w trudnej sytuacji finansowej, niepełnosprawnych oraz bezdomnych. Ponadto jest organizatorem trzech zbiórek żywności w ciągu roku: Wielkanocnej i Bożonarodzeniowej zbiórki żywności oraz "Podziel się Posiłkiem".