Poniedziałek 25 listopada
Erazma, Katarzyny, Beaty
RADOM aktualna pogoda

Radomianin w finale! Poszukiwania najlepszego barmana dobiegają końca

kk, Łukasz Zarębski 2013-09-10 12:01:00

Polscy barmani spotkają się w Warszawie, by walczyć o tytuł najlepszego w kraju.w finale konkursu Pilsner Urquell International Master Bartender. 13 września odbędzie się krajowy finał prestiżowego konkursu Pilsner Urquell International Master Bartender 2013. Wśród finalistów znalazł się Jarosław Górski z Radomia.

Pilsner Urquell International Master Bartender to jeden z najbardziej znanych konkursów barmańskich na świecie. Do tegorocznej edycji zakwalifikowało się 115 barmanów z całej Polski. Tylko siedemnastu z nich udało się dostać do krajowego finału, w którym będą walczyć o miano najlepszego w Polsce. Jednym z nich jest Jarosław Górski z Radomia, pracujący w klubie Mojito.

Finał

Krajowy finał konkursu odbędzie się 13 września 2013 r. w Warszawie. By zwyciężyć barmani będą musieli wykazać się umiejętnościami w serwowaniu piwa oraz praktyczną wiedzą na temat piwnych stylów. Ważna jest również osobowość barmana, który musi być przygotowany na najbardziej nietypowe pytania i sytuacje, mogące wydarzyć się w jego codziennej pracy.

Zwycięzcę wybierze jury, w skład którego wejdzie Ryszard Berent, Prezydent Stowarzyszenia Polskich Barmanów, Ziemowit Fałat, jeden z założycieli Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych oraz redaktor kwartalnika Piwowar, Maciej Chołdrych, ekspert piwny i właściciel firmy Piwoznawcy oraz Robert Lobovsky, Global Manager Pilsner Urquell.

Najlepszy polski barman otrzyma nie tylko wysoką nagrodę finansową, ale będzie również reprezentował Polskę w międzynarodowym finale w Pilźnie, który odbędzie się już w październiku. Zwycięzca oprócz nagrody pieniężnej dostanie szansę pracy w jednym z najbardziej prestiżowych lokali Pilsner Urquell na świecie.

Walka o finał

Tegoroczna edycja konkursu cieszyła się niezwykle dużym zainteresowaniem. By przystąpić do walki o miano najlepszego w Polsce barmani musieli rozwiązać specjalny test, w którym znalazły się pytania dotyczące Pilsner Urquell. W ten sposób wyłoniono grupę 115 najlepszych barmanów, którzy następnie wzięli udział w szkoleniu - Experience Day. W trakcie kursu barmani poznali trudną sztukę perfect pour, na którą składa się m.in. przygotowanie i dobór szkła, odpowiedni kąt nachylenia szklanki, siła strumienia z kranu i odpowiednia piana. O udziale w finale decydowała ocena tajemniczego klienta, podczas której barmani musieli wykazać się wiedzą zdobytą podczas Experience Day.
 

Komentarze naszych czytelników

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu

Dodaj komentarz

Nie przegap

RADOM aktualna pogoda

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies.

Strona używa cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług oraz prowadzenia statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.

Akceptuję, nie pokazuj więcej
Polityka prywatności Ochrona danych osobowych