Wtorek 22 kwietnia
Leona, Kai, Heliodora

Radomianin w finale! Poszukiwania najlepszego barmana dobiegają końca

kk, Łukasz Zarębski 2013-09-10 12:01:00

Polscy barmani spotkają się w Warszawie, by walczyć o tytuł najlepszego w kraju.w finale konkursu Pilsner Urquell International Master Bartender. 13 września odbędzie się krajowy finał prestiżowego konkursu Pilsner Urquell International Master Bartender 2013. Wśród finalistów znalazł się Jarosław Górski z Radomia.

Pilsner Urquell International Master Bartender to jeden z najbardziej znanych konkursów barmańskich na świecie. Do tegorocznej edycji zakwalifikowało się 115 barmanów z całej Polski. Tylko siedemnastu z nich udało się dostać do krajowego finału, w którym będą walczyć o miano najlepszego w Polsce. Jednym z nich jest Jarosław Górski z Radomia, pracujący w klubie Mojito.

Finał

Krajowy finał konkursu odbędzie się 13 września 2013 r. w Warszawie. By zwyciężyć barmani będą musieli wykazać się umiejętnościami w serwowaniu piwa oraz praktyczną wiedzą na temat piwnych stylów. Ważna jest również osobowość barmana, który musi być przygotowany na najbardziej nietypowe pytania i sytuacje, mogące wydarzyć się w jego codziennej pracy.

Zwycięzcę wybierze jury, w skład którego wejdzie Ryszard Berent, Prezydent Stowarzyszenia Polskich Barmanów, Ziemowit Fałat, jeden z założycieli Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych oraz redaktor kwartalnika Piwowar, Maciej Chołdrych, ekspert piwny i właściciel firmy Piwoznawcy oraz Robert Lobovsky, Global Manager Pilsner Urquell.

Najlepszy polski barman otrzyma nie tylko wysoką nagrodę finansową, ale będzie również reprezentował Polskę w międzynarodowym finale w Pilźnie, który odbędzie się już w październiku. Zwycięzca oprócz nagrody pieniężnej dostanie szansę pracy w jednym z najbardziej prestiżowych lokali Pilsner Urquell na świecie.

Walka o finał

Tegoroczna edycja konkursu cieszyła się niezwykle dużym zainteresowaniem. By przystąpić do walki o miano najlepszego w Polsce barmani musieli rozwiązać specjalny test, w którym znalazły się pytania dotyczące Pilsner Urquell. W ten sposób wyłoniono grupę 115 najlepszych barmanów, którzy następnie wzięli udział w szkoleniu - Experience Day. W trakcie kursu barmani poznali trudną sztukę perfect pour, na którą składa się m.in. przygotowanie i dobór szkła, odpowiedni kąt nachylenia szklanki, siła strumienia z kranu i odpowiednia piana. O udziale w finale decydowała ocena tajemniczego klienta, podczas której barmani musieli wykazać się wiedzą zdobytą podczas Experience Day.
 

Komentarze naszych czytelników

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu

Dodaj komentarz

Nie przegap