Producent klopsików zweryfikował system zakupów surowca i listę dostawców mięsa, kończąc współpracę z firmą, która dostarczała surowiec niezgodny z deklarowanym. Jednocześnie, Quantum Foods Global, jako część planu zapobiegającego podobnym sytuacjom w przyszłości, wprowadziła kosztowny, jednak dający stuprocentową pewność system testów DNA, wykluczający ryzyko pojawienia się genów końskich zarówno w surowcu użytym do produkcji klopsików szwedzkich, jak i w produkcie końcowym.
- Grupa IKEA pragnie serwować i sprzedawać tylko produkty spożywcze, które są bezpieczne, zdrowe i produkowane z dbałością o środowisko naturalne. Nie tolerujemy różnic między rzeczywistym składem produktów, a tym określonym w naszych przepisach i specyfikacjach. Niezwykle ważne jest dla nas to, by klienci mogli zaufać etykietom opisującym skład produktów – informuje Małgorzata Jezierska specjalista ds. PR w IKEA. - IKEA będzie kontynuować współpracę z producentem klopsików Quantum Foods Global. Firma wykazała pełną transparentność podejmowanych działań i umiejętność profesjonalnego i sprawnego wprowadzenia procedur weryfikacyjnych, gwarantujących najwyższą jakość dostarczanego produktu – dodaje Jezierska.
Rozpoczęcie sprzedaży klopsików, produkowanych przez szwedzkiego dostawcę - firmę Dafg?rd, rozpocznie się także 21 marca, w restauracjach IKEA w Szwecji, Danii i Finlandii. Na pozostałe rynki klosiki będą trafiać sukcesywnie zgodnie z planowanymi dostawami.