Podczas niedzielnej imprezy chleb był głównym bohaterem, dlatego honorowano jego wytwórców - rolników. To dzięki nim popularne stało się hasło, że smak chleba rodzi się na polach. Lansują go organizacje rolnicze, w tym współorganizator konkursu Dobry Chleb –Polski Związek Producentów Roślin Zbożowych.
Bardzo dużo do powiedzenia i zrobienia mają też polscy piekarze zrzeszeni w organizacjach rzemieślniczych, stwarzający szansę spożywania w Polsce chleba zdrowego, bez domieszek chemicznych zwanych „ulepszaczami”. Niedzielne Święto Chleba przebiegało właśnie pod hasłem: "Dieta kanapkowa smaczna i zdrowa". To kontynuacja inicjatywy prezesa Radomskiego Cechu Piekarzy, Jarosława Gajdy, wspieranego w tym dziele od kilku lat przez jednego z najlepszych rolników ziemi radomskiej, Stanisława Kacperczyka – w jednej osobie prezesa Polskiego Związku Producentów Roślin Zbożowych i przewodniczącego Rady Powiatowej w Zwoleniu Mazowieckiej Izby Rolniczej.
Ekspert tego związku dr Roman Warzech wygłosił prelekcją pt. „Chleba naszego powszedniego”, w której przekonywał uczestników do spożywania pieczywa całoziarnistego, w tym chleba razowego. Właśnie na stoisku PZPRZ częstowano gości kanapkami z chleba razowego.
W organizacji Święta Chleba w Radomiu prawie od początku uczestniczy Muzeum Wsi Radomskiej, ze szczególnym zaangażowaniem obecnej dyrektor, Ilony Jaroszek oraz prezydent Radomia, Andrzej Kosztowniak. To oni wręczali nagrody pomysłodawcom i wykonawcom najlepszych wieców dożynkowych. Tak się złożyło, że dwie nagrody przyznano miejscowościom o tej samej nazwie – Bartodzieje. Pierwsza przypadła „Bartodziejakom” z Bartodziejów, gmina Jastrzębia, a drugą otrzymało KGW ze wsi Bartodzieje, Gmina Tczów (powiat zwoleński), natomiast trzecią – gospodynie z Wojsławic, gmina Gózd.
Konkurs Dobry Chleb zdominowała w tym roku Piekarnia Pana Abramowicza oraz piekarnie i cukiernie warszawskie. Uczestniczący w radomskiej imprezie Lech Jędryka, wiceprezes Stowarzyszenia Rzemieślnicze Piekarnie RP został przez marszałek Ewę Kopacz udekorowany Złotym Krzyżem Zasługi. Przeróżnymi dyplomami, grawertonami i medalami uhonorowano inicjatorów i kontynuatorów Święta Chleba w Radomiu, wśród nich już wspomnianych prezesa Cechu Piekarzy w Radomiu, Jarosława Gajdę i dyrektorkę MWR, Ilonę Jaroszek.
- Cieszymy się, że tegoroczne Święto Chleba udało się chyba najbardziej ze wszystkich dotychczasowych edycji, że ludzie którzy przyszli byli zadowoleni, a nasze pieczywo im smakowało. Już zapraszam wszystkich za rok – powiedział nam Jarosław Gajda.
Chcesz szybciej dowiadywać się o nowych wydarzeniach i czytać najświeższe newsy? POLUB NAS NA FACEBOOKU. ZRÓB TO TERAZ >>