- Początkowo, zanim ruszyliśmy z budową, mieliśmy pewne utrudnienia w związku z koniecznością wymiany gruntu. Były to dosyć kosztowne i czasochłonne prace. Jednak teraz, tempo prac jest zadowalające. Wszystko idzie zgodnie z planem, nawet nieco szybciej niż przewidywaliśmy. Główny wykonawca jest bardzo dobrze przygotowany do wykonania zadania - mówi Leszek Woźniak, wiceprezes spółki Radomskie Hale Mięsne.
Obecnie zalane są już dwa stropy. Firma Intersol przygotowuje się do zalania trzeciego. Powstają już także boczne ściany piętra. Obiekt ma być uruchomiony dla pierwszych klientów jeszcze przed Świętami Wielkiej Nocy. Teraz trwa weryfikacja ostatnich najemców hali.
-Można powiedzieć, że już cały budynek jest skomercjalizowany. Obecnie dobieramy ostatnie podmioty rokujące na to, że będą dobrze funkcjonowały w hali. Sprawdzamy danego producenta czy handlowca, jak on funkcjonuje na rynku i jak wyglądają jego stoiska. Dopiero po tej weryfikacji podejmujemy decyzję czy proponujemy umowę rezerwacyjną czy podziękujemy – tłumaczy Woźniak.
W większości w hali przeważać będą lokalni producenci z Radomia i okolic. Podstawową jest branża mięsno-wędliniarska, ale są także inne branże, handlowo – usługowe. W hali znajdzie się m.in. apteka i poczta. Niespodzianką dla odwiedzających ma być oferta najemcy z branży rozrywkowej. Leszek Woźniak zdradza, że tego typu działalności dotychczas w Radomiu nie było.
Jak już informowaliśmy, Spółka Radomskie Hale Mięsne pod koniec ubiegłego roku otrzymała zgodę Rady Miejskiej na dzierżawę działki przy ul. Wernera na 15 lat. Tym samym spółka zobowiązała się do zbudowania nowej hali targowo-usługowej w ciągu dwóch lat. Budynek ma mieć dwie kondygnacje: parter i piętro. W hali znajdzie się 46 stanowisk dla lokalnych przedsiębiorców. Na parterze przewidziano powierznie handlowe, na piętrze usługowe i biurowe.
Nowa hala będzie mieć ok. 5000 m.kw. i ma kosztować ok. 15 mln zł. Przy budynku zaplanowano 192 miejsca parkingowe dla klientów.
Chcesz szybciej dowiadywać się o nowych wydarzeniach i czytać najświeższe newsy? POLUB NAS NA FACEBOOKU. ZRÓB TO TERAZ >>
Budynek Radomskich Hal Mięsnych dynamicznie pnie się w górę [ZDJĘCIA]
Od marca 2014, kiedy to ruszyła budowa obiektu, na placu przy zbiegu ulic Wernera i Szarych Szeregów bardzo wiele się zmieniło. Już w kwietniu 2015, dwa tygodnie przed Wielkanocą w nowowybudowanej hali mają pojawić się pierwsi klienci.
Komentarze naszych czytelników
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu