Jak powiedziała rzeczniczka Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Radomiu - Małgorzata Gregorczyk, w szpitalach w Radomiu, Kozienicach i Opocznie hospitalizowanych jest 14 osób: 8 dorosłych i 6 dzieci.
Pierwsi pacjenci z objawami zatrucia zgłosili się do szpitali w połowie zeszłego tygodnia. Wszystkie te osoby objęto nadzorem epidemiologicznym. Według Sanepidu - narażonych na zatrucie pokarmowe może być ponad 90 osób, z czego objawy zatrucia wystąpiły u 70 osób. Są to klienci, którzy kupili wyroby cukiernicze powodujące zatrucie oraz pracownicy zakładu produkcyjnego i sklepów, w których je sprzedawano.
Na razie nie wiadomo, co było przyczyną zatrucia. Trwa postępowanie wyjaśniające. Pracownicy Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Radomiu przeprowadzili kontrole sanitarne w zakładzie produkcyjnym oraz w jego sklepach firmowych w Radomiu, Pionkach i Warce.
- W trakcie kontroli zostały pobrane do badań laboratoryjnych próbki podejrzanych gotowych wyrobów cukierniczych wraz z surowcami, próbki wody. Poddano też badaniom personel zatrudniony przy produkcji i sprzedaży - powiedziała rzeczniczka radomskiego Sanepidu.
Powiatowy Inspektor Sanitarny w Radomiu wydał decyzję o zawieszeniu działalności produkcyjnej do czasu uzyskania prawidłowych wyników badań. Nakazał także wycofanie z obrotu wyrobów radomskiej piekarni do czasu zapewnienia skutecznej dezynfekcji sprzętu i pomieszczeń produkcyjnych oraz sklepowych.
Dziś pracownicy Sanepidu, mają przeprowadzać kontrole pomieszczeń po zabiegach dezynfekcyjnych. - Pobrane zostaną próbki, by przekonać się, że dezynfekcja została przeprowadzona skutecznie - dodała rzeczniczka.