Sobota 21 września
Jonasza, Mateusza, Hipolita
RADOM aktualna pogoda

Zasmakuj się w kuchni francuskiej

dm 2018-03-08 08:50:00

W radomskim E.Leclerc trwa Festiwal Kuchni Francuskiej. Od 6 do 11 marca klienci hipermarketu mogą skosztować wyśmienitych francuskich specjałów i kupić je w promocyjnych cenach. W sobotę - wielkie gotowanie z Michałem Fabiszewskim, laureatem programu MasterChef.

Kuchnia francuska jest znana i ceniona na całym świecie. Nie jest tajemnicą, że Francuzi traktują swoje potrawy i produkty jako część światowego dziedzictwa. W radomskim E.Leclerc trwa Festiwal Kuchni Francuskiej. Od 6 do 11 marca klienci hipermarketu mogą skosztować wyśmienitych francuskich specjałów i kupić je w promocyjnych cenach.

W sobotę (10 marca) wyszukane specjały kuchni mistrzów na oczach klientów hipermarketu przygotuje Michał Fabiszewski, laureat programu MasterChef. Znany kucharz będzie częstował beff bourguignon - słynnym francuskim gulaszem wołowym z dodatkami; zupą cebulową - niekwestionowanym hitem kulinarnym francuskiej kuchni i.... rogalikami nadziewanymi creme pâtissiere. W wykonaniu tej słodkiej niespodzianki pomogą mistrzowi juniorzy z Akademii Dziecięcych Rozmaitości E.Leclerc.

- Udział w sobotnich kulinariach będących zwieńczeniem tygodniowego Festiwalu Kuchni Francuskiej pozwoli naszym klientom utwierdzić się w przekonaniu, że kuchnia naszych zagranicznych sąsiadów jest delikatna, lekka, wysublimowana i fantazyjna - mówi Agnieszka Witczak-Armacińska, marketing&public relations manager E.Leclerc Radom.

Michał Fabiszewski przyznaje, że ta doceniana na świecie kuchnia bardzo mu smakuje. Obiecuje też, że przepisów na przygotowane w sobotę potrawy nie zamknie w szafie, a podzieli się nimi.

Opowieści o Francji i degustacja       

Jak będzie w sobotę? W godzinach 12-15 przygotowanie i degustacja specjałów kuchni francuskiej. O godzinie 13:30 MasterChef Michał Fabiszewski zaprosi do wspólnego wykonania rogalików nadziewanych cr?me pâtissi?re juniorów z Akademii Dziecięcych Rozmaitości E.Leclerc. Dzieci dowiedzą się czym charakteryzuje się kuchnia naszych zagranicznych sąsiadów, poznają najznakomitsze potrawy. Wszelkie tajemnice zdradzi im MasterChef.

- Poza potrawami przygotowanymi przez MasterChefa klienci E.Leclerc będą mogli spróbować na przykład wędlin francuskich. Na uwagę zasługują takie pyszności jak pieczeń wiejska z zielonym pieprzem, Mortadela z Montorsi, suszona, wieprzowa kiełbasa. Będziemy częstować chrupiącymi, ukochanymi przez Polaków bagietkami, rozpływającymi się w ustach croissantami, które powstają w piekarni E.Leclerc i są pyszne oraz zachęcać do degustacji wyśmienitych serów, które można kupić w hipermarkecie - mówi Agnieszka Witczak-Armacińska.

Sery z najwyższej półki

Zwolennicy serów spróbują takich gatunków jak: Marechal, wytwarzany z niepasteryzowanego mleka krowiego. Dojrzewa przez pięć miesięcy, a w połowie tego okresu nacierany jest mieszanką ziół prowansalskich, która nadaje mu niepowtarzalny smak.

Emmental jest wytwarzany z surowego mleka, pochodzącego od krów karmionych wyłącznie trawą i sianem. Podczas dojrzewania ser przechodzi z piwnic do piwnic.

Mimolette powstaje z krowiego mleka, odciskany ,a następnie gotowany. Jego dojrzewanie trwa od 6 do 24 miesięcy w suchym i ciemnym pomieszczeniu.

Comte, to jeden z najbardziej docenianych serów we Francji. Wytwarzany mleka krów wypasanych na stokach gór Jurajskich. Jego dojrzewanie trwa od 3 miesięcy do 2 lat. Smak i aromat tego sera zależy od pory roku, podczas której jest produkowany.

Komentarze naszych czytelników

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu

Dodaj komentarz

Nie przegap

RADOM aktualna pogoda

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies.

Strona używa cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług oraz prowadzenia statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.

Akceptuję, nie pokazuj więcej
Polityka prywatności Ochrona danych osobowych