Kuchnia francuska jest znana i ceniona na całym świecie. Nie jest tajemnicą, że Francuzi traktują swoje potrawy i produkty jako część światowego dziedzictwa. W radomskim E.Leclerc trwa Festiwal Kuchni Francuskiej. Od 6 do 11 marca klienci hipermarketu mogą skosztować wyśmienitych francuskich specjałów i kupić je w promocyjnych cenach.
W sobotę (10 marca) wyszukane specjały kuchni mistrzów na oczach klientów hipermarketu przygotuje Michał Fabiszewski, laureat programu MasterChef. Znany kucharz będzie częstował beff bourguignon - słynnym francuskim gulaszem wołowym z dodatkami; zupą cebulową - niekwestionowanym hitem kulinarnym francuskiej kuchni i.... rogalikami nadziewanymi creme pâtissiere. W wykonaniu tej słodkiej niespodzianki pomogą mistrzowi juniorzy z Akademii Dziecięcych Rozmaitości E.Leclerc.
- Udział w sobotnich kulinariach będących zwieńczeniem tygodniowego Festiwalu Kuchni Francuskiej pozwoli naszym klientom utwierdzić się w przekonaniu, że kuchnia naszych zagranicznych sąsiadów jest delikatna, lekka, wysublimowana i fantazyjna - mówi Agnieszka Witczak-Armacińska, marketing&public relations manager E.Leclerc Radom.
Michał Fabiszewski przyznaje, że ta doceniana na świecie kuchnia bardzo mu smakuje. Obiecuje też, że przepisów na przygotowane w sobotę potrawy nie zamknie w szafie, a podzieli się nimi.
Opowieści o Francji i degustacja
Jak będzie w sobotę? W godzinach 12-15 przygotowanie i degustacja specjałów kuchni francuskiej. O godzinie 13:30 MasterChef Michał Fabiszewski zaprosi do wspólnego wykonania rogalików nadziewanych cr?me pâtissi?re juniorów z Akademii Dziecięcych Rozmaitości E.Leclerc. Dzieci dowiedzą się czym charakteryzuje się kuchnia naszych zagranicznych sąsiadów, poznają najznakomitsze potrawy. Wszelkie tajemnice zdradzi im MasterChef.
- Poza potrawami przygotowanymi przez MasterChefa klienci E.Leclerc będą mogli spróbować na przykład wędlin francuskich. Na uwagę zasługują takie pyszności jak pieczeń wiejska z zielonym pieprzem, Mortadela z Montorsi, suszona, wieprzowa kiełbasa. Będziemy częstować chrupiącymi, ukochanymi przez Polaków bagietkami, rozpływającymi się w ustach croissantami, które powstają w piekarni E.Leclerc i są pyszne oraz zachęcać do degustacji wyśmienitych serów, które można kupić w hipermarkecie - mówi Agnieszka Witczak-Armacińska.
Sery z najwyższej półki
Zwolennicy serów spróbują takich gatunków jak: Marechal, wytwarzany z niepasteryzowanego mleka krowiego. Dojrzewa przez pięć miesięcy, a w połowie tego okresu nacierany jest mieszanką ziół prowansalskich, która nadaje mu niepowtarzalny smak.
Emmental jest wytwarzany z surowego mleka, pochodzącego od krów karmionych wyłącznie trawą i sianem. Podczas dojrzewania ser przechodzi z piwnic do piwnic.
Mimolette powstaje z krowiego mleka, odciskany ,a następnie gotowany. Jego dojrzewanie trwa od 6 do 24 miesięcy w suchym i ciemnym pomieszczeniu.
Comte, to jeden z najbardziej docenianych serów we Francji. Wytwarzany mleka krów wypasanych na stokach gór Jurajskich. Jego dojrzewanie trwa od 3 miesięcy do 2 lat. Smak i aromat tego sera zależy od pory roku, podczas której jest produkowany.