- Każdy etap wytwarzania naszych wyrobów cechuje dbałość o szczegóły. Wszystko po to, by zachowane zostały najlepsze tradycje wędliniarskie, a na stół naszych Klientów trafiły wyłącznie najwyższej jakości wyroby: smaczne, aromatyczne, idealnie przygotowane. Takie, po które znów chce się sięgać - mówi Jacek Rzeźnik z wędzarni wędlin E.Leclerc Radom.
Nie ma dobrej kiełbasy czy wędzonki bez najwyższej jakości mięsa i przypraw. - Dlatego mięso pozyskujemy od lokalnych hodowców, lokalnych ubojni. Nie stosujemy substancji mięsozastępczych - podkreśla Jacek Rzeźnik.
W wędzarni E.Leclerc peklowanie mięsa do produkcji kiełbas a także szynek odbywa się według dwóch metod: "na mokro" i "na sucho" bez nastrzykiwania, a wymagany czas peklowania to od 3 dni do 2 tygodni. Po upływie tego czasu szynki wiązane są ręcznie, bawełnianą przędzą wędliniarską, a kiełbasy nadziewane w jelita.
Po nadzianiu jelit mięsem formowanie gotowych kiełbas odbywa się tylko i wyłącznie ręcznie.
Tradycyjne metody wędzenia
- Nasze wyroby wędzimy tradycyjnymi metodami, co prawda w atmosie, ale ze specjalną przystawką, która umożliwia użycie dymu wytworzonego z drewna olchowego. Czas wędzenia zależy od rodzaju wędzonki czy kiełbasy. Wyroby parzone także wędzi ciepły dym, a proces wędzenia trwa kilka godzin - zaznacza Rzeźnik.
W sobotę i niedzielę będzie można spróbować pieczywa, które wypiekane jest na miejscu. Ciepłe, prosto z pieca chleby i bułki z piekarni E.Leclerc bez ulepszaczy będą dodatkiem do wielkanocnych wędlin.
Wielkanocny żur
W sobotę o godzinie 12 do degustacji wielkanocnego żuru z kiełbaską, który przygotuje Catering E.Leclerc zaproszą wszystkich przedstawicielki zespołu śpiewającego „Stępocianki”.
- Panie śpiewająco opowiedzą o świątecznych zwyczajach, a także zdradzą jak same przygotowują się do świąt, co przyrządzają dla swoich bliskich na wielkanocny stół - opowiada Janina Łapczyńska, reprezentująca „Stępocianki”.
Będzie można kupić palmy, pisanki, koszyczki na święconkę, a także świąteczne ozdoby: porcelanowe zajączki, kurczaczki czy ozdobione jajka.
A kto nie chce, bądź nie może spędzić przedświątecznego okresu w kuchni, będzie miał okazję zapoznać się z ofertą jaką przygotował Caterig E.Leclerc. Tradycyjne i nowoczesne dania na Wielkanoc można zamawiać do 27 marca.
Dzieci udekorują pisanki
W sobotę E.Leclerc zaprasza milusińskich na Wielkanocną Akademię Dziecięcych Rozmaitości. Pod okiem animatorek przygotują pisanki używając cekinów, piórek, brokatów, wstążeczek... a także w wydmuszkach posieją rzeżuchę, która w sam raz zazieleni się na Wielkanoc.
Zajęcia odbędą się w trzech blokach godzinowych. I od 10.00 do 11.30; II od 11.30 do 13.00; III od 14.00 do 15.30. Zapisy na akademię w Punkcie Obsługi Klienta, tylko z kartą lojalnościową E.Leclerc.