By zapoznać dzieci z tradycją, jaka panowała w Polsce przed laty oraz zwyczajem, jaki cieszy się ogromną popularnością we Francji, cukiernicy z Cukierni E.Leclerc Radom udali się do radomskich podstawówek: PSP nr 14 Integracyjnej przy ul. Wierzbickiej, PSP nr 2 przy ul. Batalionów Chłopskich oraz PSP nr 17 przy ul. Czarnoleskiej i Dwujęzycznej Szkoły Podstawowej nr 1 przy ul. Radomskiego.
- Zostaliśmy miło przyjęci przez dyrekcję, nauczycieli i uczniów. Najpierw opowiedzieliśmy dzieciom, że ciasto Trzech Króli (Galette des Rois) to popularny we Francji wypiek, który przygotowuje się na 6 stycznia. Zgodnie z tradycją, ciasto to kryło w sobie niespodziankę w postaci ziarna fasoli (po francusku f?ve), choć z czasem miejsce fasoli w nadzieniu zastąpiły małe ceramiczne figurki przedstawiające Jezusa. Obecnie w ciastach często można spotkać postacie z kreskówek, a w warunkach domowych można po prostu schować w nim cały migdał. Francuskie cukiernie z wyższej półki, jak Pierre Hermé czy Ladurée prześcigają się w wymyślaniu co rok nowych figurek i są one często kolekcjonowane. Ten, kto znajdzie w swoim kawałku ciasta niespodziankę, staje się na dzień królem i może nosić papierową koronę dodawaną do wypieku - opowiada Agnieszka Witczak-Armacińska, odpowiedzialna za marketing E.Leclerc Radom.
Mało kto wie, że podobnie było w Polsce przed laty. Po uroczystym obiedzie podawano ciasto z migdałem. Ten, kto go odnalazł w swoim kawałku, zostawał „królem migdałowym”. Nic nie szkodzi na przeszkodzie by cieszący się sympatią zwyczaj degustowania ciasta Trzech Króli kultywować w naszym kraju, w naszych domach. Z myślą o tym Cukiernia E.Leclerc wypieka takie ciasta od podstaw i oferuje je mieszkańcom Radomia i regionu. Dorosłym ono zasmakowało, a dzieciom? Gdy uczniowie wysłuchali opowieści o tradycji przystąpili do degustacji ciasta. Smakowali ciasto Trzech Króli z nadzieniem migdałowym, migdałowo - czekoladowym oraz z nadzieniem migdałowo – jabłkowo- karmelowym.
- Nam najbardziej smakuje z nadzieniem migdałowo- czekoladowym - mówili uczniowie PSP 14 Integracyjnej. - My wybieramy z nadzieniem migdał - jabłko - karmel, przypomina nieco naszą szarlotkę - powiedzieli uczniowie PSP 2. Uczniowie z 17, jak również z Dwujęzycznej Szkoły Podstawowej, których E.Leclerc odwiedziło na końcu maratonu, nie mogli dojść do kompromisu, co do swojego ulubionego smaku.
- Dzieciom najwięcej frajdy sprawiło poszukiwanie ukrytych w cieście figurek. Oczywiście, każdy w ciszy konsumował swoją porcję, a gdy któremuś dziecku udało się odnaleźć figurkę, słychać było: mam, jestem królem, jestem królową! - mówi Agnieszka Witczak-Armacińska.
Ci uczniowie, którzy znaleźli w swoich porcjach figurki, pozowali z nimi do zdjęć i zyskali na pewien czas przywileje królewskie. Na zakończenie wszystkie dzieci otrzymały korony oraz pozowały do pamiątkowych zdjęć z cukiernikiem Benoit Savarre. Na co dzień czuwa on nad tym, by ciasto Trzech Króli, a także inne wypieki w cukierni E.Leclerc Radom były pyszne, zdrowe i pięknie wyglądały. Każde dziecko otrzymało kupon uprawniający do zakupu ciasta Trzech Króli z 20% rabatem. Kupon można wykorzystać do końca stycznia.
- Poprzez zabawę chcemy edukować. Tym razem naszych przyszłych klientów - obecnie uczniów radomskich szkół. Przekazaliśmy dzieciom ciekawostki dotyczące zwyczaju związanego z świętem Trzech Króli. Teraz uczniowie wiedzą już, że Trzech Króli to nie tylko orszak, ale też spotkanie w gronie rodziny, zabawa, poznawanie smaków. Do degustacji ciasta Trzech Króli zaprosiliśmy także klientów E.Leclerc. Naszego wypieku z ukrytymi niespodziankami mogli spróbować podczas degustacji, które miały miejsce w dwie minione soboty - mówi Agnieszka Witczak-Armacińska.
Ciasto Trzech Króli można kupić do końca stycznia w E.Leclerc na dziale cukiernia. W domu należy włożyć je do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 5-10 minut i cieszyć się smakiem!