Czwartek 31 października
Alfonsa, Urbana, Krzysztofa
RADOM aktualna pogoda

Walentynkowa kolacja z pomysłem

mkj, M.Lau 2014-02-10 13:13:00

14 lutego to wyjątkowa data dla wszystkich zakochanych. W tym dniu chcemy wykazać się kreatywnością, aby zaskoczyć ukochaną osobę i sprawić jej przyjemność. Sprawdzonym pomysłem na niezapomniane Walentynki jest kolacja we dwoje przyrządzona przez jednego z partnerów. Grzegorz Łapanowski, znany kucharz i dziennikarz kulinarny, pomoże Wam dobrać odpowiednie menu.

Sukces walentynkowej kolacji gwarantuje odpowiednio dobrane menu składające się z przystawki, dania głównego oraz deseru. Postarajmy się, aby potrawy, które wybierzemy były zróżnicowane i oryginalne, przyrządzone specjalnie na tą okazję. Komponując dania na walentynkowy wieczór, warto pamiętać o składnikach uznawanych powszechnie za rozpalające zmysły afrodyzjaki np. czekolada, krewetki, TABASCO®, awokado, cynamon i truskawki.

Przykładowe menu walentynkowe autorstwa Grzegorza Łapanowskiego:

GUACAMOLE – PASTA Z AWOKADO NA OSTRO

Składniki:

4 dojrzałe avocado
2-3 łyżki białego serka naturalnego
2-3 ząbki czosnku
1-2 łyżki dobrej oliwy z oliwek
Pół pęczka świeżej kolendry
Sok z połowy limonki
TABASCO® Habanero
Sól, pieprz

Wykonanie:

Avocado przekroić na pół. Usunąć pestki. Delikatnie wyjąć miąższ łyżeczką, rozgnieść widelcem na gładką masę. Do avocado dodać serek, roztarty czosnek i drobno posiekaną świeżą kolendrę. Dokładnie wymieszać. Dodać oliwę i sok z limonki. Przyprawić solą, pieprzem i kilkoma kroplami TABASCO® Habanero.

KACZKA Z POMARAŃCZAMI JABŁKAMI  I SOSEM SOJOWYM

Składniki:

1 cała kaczka
2  średnie jabłka
2 pomarańcze
2-3 łyżki suszonego majeranku
kilka gałązek tymianku
kilaka gałązek rozmarynu
kilka łyżek sosu sojowego Kikkoman
2-3 łyżki miodu
sól i pieprz

Wykonanie:

Kaczkę oczyścić, umyć i osuszyć. Wnętrze natrzeć obficie solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Jabłka i pomarańcze dobrze umyć. Owoce pokroić w cząstki. Wymieszać z majerankiem i ciasno upchnąć wewnątrz kaczki. Wierzch kaczki mocno przyprawić świeżo mielonym czarnym pieprzem. Obłożyć gałązkami świeżego rozmarynu i tymianku. Wstawić do nagrzanego na 150-160 stopni piekarnika i piec 2,5 -3 godz. W trakcie pieczenia zebrać do miseczki trochę tłuszczu który się wytopi z kaczki i wymieszać go z sosem sojowym Kikkoman i miodem. Pół godziny przed końcem pieczenia polewać sosem kaczkę co kilka minut. Dzięki temu skórka dobrze się zarumieni i upiecze „na chrupko”.  Po upieczeniu  wyjąć ze środka kaczki cząstki owoców.  Podawać z ulubionymi dodatkami lub np. z puree selerowym lub pietruszkowym.

OGNISTE OWOCE:

Składniki

100g brązowego cukru
100 ml wody
kilka kropel TABASCO®
175g truskawek
175g malin
1 melon, obrany i pokrojony na kawałki
100g jagód
4 łyżki serka Mascarpone

Wykonanie:

Najpierw należy przygotować zalewę. Cukier wsyp na patelnię i dodaj wodę. Doprowadź do wrzenia, a następnie pozostaw na wolnym ogniu, aż osiągnie konsystencję gęstego syropu. Dodaj sos TABASCO®. Pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Pokrój truskawki na połówki i umieść je w miseczce wraz z malinami, kawałkami melona i jagodami. Polej pikantnym syropem. Podawaj z gałką Mascarpone.

Chcesz szybciej dowiadywać się o nowych wydarzeniach i czytać najświeższe newsy?
 POLUB NAS NA FACEBOOKU. ZRÓB TO TERAZ >>

Komentarze naszych czytelników

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu

Dodaj komentarz

Nie przegap

RADOM aktualna pogoda

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies.

Strona używa cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług oraz prowadzenia statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.

Akceptuję, nie pokazuj więcej
Polityka prywatności Ochrona danych osobowych