Do przygotowania tego napoju nie potrzebujesz wiele. Wystarczy herbata, cytryna i cukier.
Najpierw zaparz oddzielnie samą herbatę. - Ważne jest, żeby była odpowiednio mocna. Tanie herbaty mają często słaby aromat, dlatego możemy wrzucić dwie torebki - tłumaczy Robert Kępczyński z ''Kanapkarni'' przy OST Gromada.
Pustą szklankę zalewamy do połowy wrzacą wodą i sypiemy do niej 2 łyżeczki cukru i mieszamy. Tych, którzy nie lubią słodzić, musimy zmartwić. Bez cukru cała sztuczka nie wyjdzie.
Następnie kładziemy na wodzie plasterek cytryny i powoli lejemy na niego wywar z herbaty. - Czasem cytryna ma dziury, a ludzie mają tendencję do celowania strumieniem herbaty właśnie w te otwory. Unikamy tego - radzi Kępczyński. Powoli nalany napój nie miesza się z wodą (różnica gęstości cieczy), a my otrzymujemy efektowną, dwuwarstwową herbatę.
Chcesz szybciej dowiadywać się o nowych wydarzeniach i czytać najświeższe newsy? POLUB NAS NA FACEBOOKU. ZRÓB TO TERAZ >>