Popularnymi składnikami kuchni orientalnej są kiełki fasoli mung oraz pędy bambusa. Jedne i drugie posiadają właściwości, które pozytywnie wpływają na nasz organizm. Fasola mung zawiera duże ilości białka, witaminy A, B, C i E, obniża poziom złego cholesterolu oraz zawiera duże ilości utleniaczy, które zapobiegają chorobom serca.
Pędy bambusa posiadają właściwości obniżające ciśnienie, a ich regularne spożywanie zwalcza wszelkiego rodzaju przeziębienia. Kulinarny potencjał fasoli mung i pędów bambusa wykorzystują głównie Chińczycy. Poniżej prezentujemy przykładowy przepis:
Chrupiący omlet z kiełkami fasoli mung
Składniki:
- 3 jajka
- 10 g mąki
- 10 g masła
- parmezan
- oliwa z oliwek
- 50 g kiełków fasoli mung (np. marki Sandra)
- 50 g kiełków brokułu
- pomidory cherry
Przepis:
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy masło i wlewamy odrobinę oliwy z oliwek. Smażymy na niej kiełki fasoli mung oraz kiełki brokułów. W misce mieszamy razem jajka z mąką i śmietaną, a następnie doprawiamy solą i pieprzem. Następnie zawartość miski wylewamy na smażące się kiełki. Gotowy omlet składamy na pół i wkładamy do piekarnia nagrzanego do temperatury około 180 C, na około 5 minut. Omlet dekorujemy pomidorkami koktajlowymi i posypujemy parmezanem.
Najszybsze informacje z Radomia wprost na Twojego Facebooka:
KLIKNIJ I POLUB NAS TERAZ >>