Już po raz osiemnasty przeprowadzona została atestacja żywności z asortymentu polskich wytwórców. Zorganizowany w ramach programu „Doceń polskie” audyt odbył się w Czeladzi. Wśród artykułów spożywczych, które otrzymały certyfikaty „Doceń polskie” oraz zaszczytne tytuły TopProdukt znalazły się: „Chleb żytni bez drożdży” i „Chleb trzy ziarna” z asortymentu mieszczącej się w Jedlińsku Piekarni „Expuch”.
Loża Ekspertów programu „Doceń polskie”, którą tworzą specjaliści z branży spożywczej, przyznała wypiekom maksymalne noty za smak, wygląd oraz stosunek jakości do ceny. Za każdą z tych trzech cech można zdobyć noty w skali 1-10. Godłem „Doceń polskie” mogą być nagradzane wyłącznie artykuły, które zdobędą od jury minimum 7,5 pkt. Tytułem TopProdukt honoruje się zaś tylko żywność z maksymalnymi notami. Każdy członek komisji ocenia produkty indywidualnie, nie konsultując się z pozostałymi specjalistami.
Przewodniczącym Loży Ekspertów jest Mirek Drewniak, mistrz kuchni, współzałożyciel i członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni.
- Certyfikaty „Doceń polskie” nie są przyznawane wszystkim produktom, które zakwalifikowały się do udziału w audycie. Znak promocyjny otrzymują tylko najbardziej wartościowe wyroby, dlatego też godło programu stanowi dla konsumentów cenną rekomendację - mówi Marek Bielski, twórca Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”.
- Nagrodzone przez ekspertów artykuły cechują się nie tylko wysoką jakością, ale i rodzimym pochodzeniem. W audycie mogą uczestniczyć tylko produkty z tzw. polskim akcentem; tworzone na podstawie tradycyjnych przepisów, z rodzimych składników lub na terenie naszego państwa. Wybierając żywność z certyfikatem „Doceń polskie” konsumenci mają pewność, że wybierają sprawdzony produkt, a jednocześnie wspierają krajowych producentów - dodaje Marek Bielski.
- Ze swej strony dokładamy wszelkich starań, żeby nasze produkty były naturalne, zdrowe i smaczne, a przy tym dostępne cenowo dla każdego Klienta. Z dużą pieczołowitością dbamy o tradycyjne receptury, a używanie do pieczenia polskiej mąki i dodatków rodzimych producentów jest dla nas sprawą oczywistą. Cieszymy się, że doceniają to od lat nasi stali Klienci, a teraz także eksperci z branży. Nie ukrywam dumy z przyznanych certyfikatów – podkreśla Marek Jaworski, właściciel Piekarni „Expuch”.
Program „Doceń polskie” jest realizowany od 2011 roku. Od samego początku jego funkcjonowania, honorowy patronat nad przedsięwzięciem sprawuje Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Godło „Doceń polskie” można otrzymać wyłącznie podczas odbywających się cztery razy w roku audytów żywności.
Najszybsze informacje z Radomia wprost na Twojego Facebooka:
KLIKNIJ I POLUB NAS TERAZ >>