Sobota 23 listopada
Adeli, Klemensa, Orestesa
RADOM aktualna pogoda

Lekkie sałatki w sam raz na lato

kk, Marta Lau 2014-06-12 16:20:00

W okresie urlopowym najczęściej zastanawiamy się nad swoją dietą i nawykami żywieniowymi. W trosce o szczupłe sylwetki postanawiamy zdrowo się odżywiać oraz zadbać o aktywność fizyczną. Sezonowe warzywa oraz owoce, których w tym czasie mamy pod dostatkiem, ułatwiają dobór smacznego i niskokalorycznego menu.

Latem naszym sprzymierzeńcem są wysokie temperatury, ponieważ w upalne dni chętnie sięgamy po lekkie sałatki i szklankę zimnej wody, a rzadziej mamy ochotę na tłuste mięsa i kaloryczne napoje. Sałatki z owoców i warzyw nie tylko mają pozytywny wpływ na naszą urodę i zdrowie, ale także są bardzo proste w przygotowaniu, zatem potrzebujemy tylko chwili na przyrządzenie pysznego, dietetycznego lunchu.
 
Grzegorz Łapanowski, znany kucharz oraz dziennikarz kulinarny poleca lekkie sałatki na lato:

Sałatka z kozim serem i kolorowymi pomidorami

•    2 garście różnych sałat, np. musztardowca, mizuny, sałaty dębolistnej, rukoli, rukwi wodnej
•    pomidory w różnych kolorach
•    1 czerwona cebula
•    twarożek z koziego mleka
•    cukier
•    TABASCO® Original
•    cytryna
•    oliwa
•    pieprz i sól

Sałaty dokładnie umyj, w razie potrzeby porwij na mniejsze kawałki. Cebulę i  jednego niedużego pomidora bardzo drobno posiekaj. Następnie sporządź dressing do sałaty z soku z cytryny, cukru, sosu TABASCO® Original oraz oliwy. Dopraw dressing do smaku solą i pieprzem. Część pomidorów pokrój w cząstki, część w plastry (różnorodność form jak najbardziej wskazana). Sałaty, pomidory i kozi twaróg polej dressingiem. Możesz udekorować sałatkę listkami świeżych ziół.

Sałata z ogórka i rzodkiewek w delikatnym dressingu na bazie sosu sojowego Kikkoman

•    2 ogórki zielone
•    1 pęczek rzodkiewek
•    limonka
•    1 mała marchew
•    kolendra lub natka pietruszki
•    szczypior
•    brązowy cukier
•    sos sojowy Kikkoman
•    olej rzepakowy

Ogórki i rzodkiewki umyj pod bieżącą wodą. Obierz ogórki ze skórki przy użyciu obieraczki pozostawiając część skóry. Na mandolinie, lub przy pomocy ostrego noża potnij warzywa na cienkie plasterki i trzymaj w wodzie z lodem przez ok. 15 minut, aby nabrały chrupkości. Przygotuj dressing: połącz sok z limonki, brązowy cukier, sos sojowy Kikkoman, olej oraz marchewkę posiekaną bardzo drobno w brunoise. Przed serwowaniem odsącz warzywa z wody na ręczniku papierowym, polej dressingiem i udekoruj świeżymi ziołami.

Sałata z letnich liści sałat i kwiatów z ostrym dressingiem

•    2-3 garście letnich liści różnych sałat: np.: dębolistnej, karbowanej, rukoli, musztardowca, masłowej
•    Kilka kwiatów nasturcji
•    Kilka kwiatów bratków
•    Kilka kwiatów nagietka
•    2 łyżki dobrej musztardy
•    2 łyżki miodu
•    10-12 łyżek oleju rzepakowego
•    Kilkanaście kropel sosu TABASCO® Garlic  
•    2 łyżki soku z cytryny
•    Szczypta soli i pieprzu

Musztardę i miód rozetrzeć z sokiem z cytryny, solą, pieprzem i TABASCO® Garlic. Powoli dolewać olej. Mieszać do momentu, aż sos  uzyska gęstą kremową konsystencję. Liście sałat i kwiaty delikatnie opłukać i osuszyć. Z nagietka oderwać płatki. Wymieszać i polać obficie dressingiem.

Ambasadorem marki Kikkoman oraz TABASCO® jest Grzegorz Łapanowski, znany kucharz i dziennikarz kulinarny, prowadzący kulinarny program TOP Chef. Miłośnik polskiej kuchni i naturalnych składników, proponuje wykorzystanie sosów Kikkoman oraz TABASCO® w rodzimej kuchni.

Komentarze naszych czytelników

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu

Dodaj komentarz

RADOM aktualna pogoda

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies.

Strona używa cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług oraz prowadzenia statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.

Akceptuję, nie pokazuj więcej
Polityka prywatności Ochrona danych osobowych