Latem naszym sprzymierzeńcem są wysokie temperatury, ponieważ w upalne dni chętnie sięgamy po lekkie sałatki i szklankę zimnej wody, a rzadziej mamy ochotę na tłuste mięsa i kaloryczne napoje. Sałatki z owoców i warzyw nie tylko mają pozytywny wpływ na naszą urodę i zdrowie, ale także są bardzo proste w przygotowaniu, zatem potrzebujemy tylko chwili na przyrządzenie pysznego, dietetycznego lunchu.
Grzegorz Łapanowski, znany kucharz oraz dziennikarz kulinarny poleca lekkie sałatki na lato:
Sałatka z kozim serem i kolorowymi pomidorami
• 2 garście różnych sałat, np. musztardowca, mizuny, sałaty dębolistnej, rukoli, rukwi wodnej
• pomidory w różnych kolorach
• 1 czerwona cebula
• twarożek z koziego mleka
• cukier
• TABASCO® Original
• cytryna
• oliwa
• pieprz i sól
Sałaty dokładnie umyj, w razie potrzeby porwij na mniejsze kawałki. Cebulę i jednego niedużego pomidora bardzo drobno posiekaj. Następnie sporządź dressing do sałaty z soku z cytryny, cukru, sosu TABASCO® Original oraz oliwy. Dopraw dressing do smaku solą i pieprzem. Część pomidorów pokrój w cząstki, część w plastry (różnorodność form jak najbardziej wskazana). Sałaty, pomidory i kozi twaróg polej dressingiem. Możesz udekorować sałatkę listkami świeżych ziół.
Sałata z ogórka i rzodkiewek w delikatnym dressingu na bazie sosu sojowego Kikkoman
• 2 ogórki zielone
• 1 pęczek rzodkiewek
• limonka
• 1 mała marchew
• kolendra lub natka pietruszki
• szczypior
• brązowy cukier
• sos sojowy Kikkoman
• olej rzepakowy
Ogórki i rzodkiewki umyj pod bieżącą wodą. Obierz ogórki ze skórki przy użyciu obieraczki pozostawiając część skóry. Na mandolinie, lub przy pomocy ostrego noża potnij warzywa na cienkie plasterki i trzymaj w wodzie z lodem przez ok. 15 minut, aby nabrały chrupkości. Przygotuj dressing: połącz sok z limonki, brązowy cukier, sos sojowy Kikkoman, olej oraz marchewkę posiekaną bardzo drobno w brunoise. Przed serwowaniem odsącz warzywa z wody na ręczniku papierowym, polej dressingiem i udekoruj świeżymi ziołami.
Sałata z letnich liści sałat i kwiatów z ostrym dressingiem
• 2-3 garście letnich liści różnych sałat: np.: dębolistnej, karbowanej, rukoli, musztardowca, masłowej
• Kilka kwiatów nasturcji
• Kilka kwiatów bratków
• Kilka kwiatów nagietka
• 2 łyżki dobrej musztardy
• 2 łyżki miodu
• 10-12 łyżek oleju rzepakowego
• Kilkanaście kropel sosu TABASCO® Garlic
• 2 łyżki soku z cytryny
• Szczypta soli i pieprzu
Musztardę i miód rozetrzeć z sokiem z cytryny, solą, pieprzem i TABASCO® Garlic. Powoli dolewać olej. Mieszać do momentu, aż sos uzyska gęstą kremową konsystencję. Liście sałat i kwiaty delikatnie opłukać i osuszyć. Z nagietka oderwać płatki. Wymieszać i polać obficie dressingiem.
Ambasadorem marki Kikkoman oraz TABASCO® jest Grzegorz Łapanowski, znany kucharz i dziennikarz kulinarny, prowadzący kulinarny program TOP Chef. Miłośnik polskiej kuchni i naturalnych składników, proponuje wykorzystanie sosów Kikkoman oraz TABASCO® w rodzimej kuchni.